U trendu

Vaginalni gel zaustavlja HIV

Eksperti koji se bave izučavanjem AIDS-a napokon su otkrili vaginalni gel koji kod žena za 50% umanjuje rizik od dobijanja HIV-a od partnera koji ga već ima. Ovi rezultati javno su objavljeni na otvaranju 18. internacionalne konferencije posvećene AIDS-u, održane u Beču, i predstavljaju završetak dvadesetogodišnjih istraživanja. Tokom tih godina bilo je kako uspona tako i padova – 11 neuspelih kliničkih testiranja čak šest različitih agenasa za koje se smatralo da će pomoći ženskoj populaciji prilikom izbegavanja zaraze HIV-om.
Rezultati
Nakon završetka istraživanja, otkriveno je da je vaginalni gel koji u sebi sadrži tenofovir prvi koji se pokazao kao uspešan prilikom zaštite od infekcije sidom. "Sada posedujemo proizvod koji potencijalno može izmeniti čitavu epidemiju… i spasti milione života sprečavanjem HIV infekcije", navode autori istraživanja, inače bračni par Abdul Karim (Abdool Karim), u Centru za proučavanje AIDS-a u Južnoj Africi.
Ovaj gel obezbeđuje zaštitu u 39% slučajeva. Možda se ovo većini ljudi ne čini dovoljno, ali s obzirom na to da je 10% stanovništva u oblasti gde je ovaj gel testiran zaraženo HIV-om, takva zaštita imala bi bitan učinak i ostavila upečatljiv trag. "Bez ovog gela, od svakih 100 ženskih osoba čak 10 njih bilo bi zaraženo HIV-om, i to na godišnjem nivou. Upotrebom ovog gela taj broj bi se smanjio na 6 osoba. Kada je reč o ženama pojedinačno, ukoliko ga koriste redovno, ističe se, smanjuju verovatnoću od zaraze za čak 50%. Prema procenama istraživača, ukoliko svaka treća žena u Južnoj Africi koja je izložena riziku koristi ovaj gel u periodu od 20 godina, u pogledu HIV infekcija, bilo bi čak 1,3 miliona infekcija manje.
Kada je reč o upotrebi, gel se nanosi 12 sati pre seksualnog odnosa i iznova 12 sati nakon seksualnog odnosa. Iako bi ovo trebalo raditi samo jednom u toku 24 sata, teorijski, ovaj gel bi trebalo da pruži zaštitu čak i onim ženama koje se u toku dana upuste u više seksualnih odnosa.
Iako je ovo istraživanje krajnje ohrabrujuće, dobijene rezultate tek treba potvrditi. Tokom istraživanja, 445 seksualno aktivnih žena dobilo je ovaj gel, kako u ruralnim tako i urbanim sredinama Južne Afrike, dok je 444 žena dobilo identičan ali neefektan placebo gel. Tokom istraživanja, 38 žena koje su dobile pravi gel i 60 žena koje su dobile placebo gel bilo je zaraženo HIV-om. Kada se prevede u cifre, svodi se na uspešnost zaštite od 39%. Kod žena koje su upotrebile ovaj gel u najmanje 80% seksualnih odnosa, procenat uspešnosti iznosio je čak 54%. Ukoliko se na većem uzorku pokaže da je ovaj gel zaista toliko efikasan, dr Salim Abdul Karim (Salim S. Abdool Karim) veruje da će ga žene koristiti mnogo češće nego što je to bio slučaj tokom ovog istraživanja. Inače, sve žene su pre početka istraživanja bile upozorene da se ne oslanjaju samo na ovaj gel prilikom seksualnih odnosa, jer njegova bezbednost još uvek nije u potpunosti istražena. Valja pri tom napomenuti da nije došlo do pojave neželjenih posledica.
Zaključak
I dok ovo istraživanje još uvek treba potvrditi, sami rezultati ukazuju na to da su autori istraživanja koristili pravi pristup.
Ma kako brojke i statistika izgledali čudno, svaki spasen život ovakvim gelom predstavlja veliki uspeh, a brojke govore da bi broj spasenih žena, naročito u Africi, bio veoma veliki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar