najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li je moguće sprečiti osteoporozu?

Zahvaljujući današnjim mogućnostima za dijagnozu osteoporoze, pacijenti često imaju dijagnozu osteopenije, a to je uvod u osteoporozu. Najčešće pitanje koje sledi nakon dobijanja ove dijagnoze je: da li se može sprečiti dalji gubitak čvrstine kostiju i nastanak osteoporoze? Kratak odgovor je – da; međutim, nakon toga sledi niz preporuka koje treba poštovati da bi ovaj odgovor imao za posledicu pozitivne rezultate.

Šta to u pravom smislu znači? Čvrstina koštane mase kod devojčica se formira do 17. godine života, a kod dečaka do 21. godine. To znači da je neophodno voditi računa o zdravoj ishrani i unošenju dovoljne količine kalcijuma i vitamina D, kao i o fizičkoj aktivnosti od ranog detinjstva.

Najveći neprijatelj dobre čvrstine koštane strukture je nedovoljna fizička aktivnost (sedenje u školi, kod kuće, u kafićima). Neophodno je imati minimalno 60 minuta aerobik vežbi bar svakog drugog dana (brzo hodanje, trčanje, igranje i sl). Plivanje i vožnja bicikla nemaju povoljan efekat kao navedene vežbe. Kalcijum i vitamin D treba unositi kroz hranu (mleko i mlečni proizvodi).

Po postizanju polne zrelosti, znači kod dečaka posle 21, a kod devojčica posle 17. godine – čvrstina kostiju se značajnije ne menja sve do četvrte dekade, kada počinje da se smanjuje u zavisnosti od životnih navika (ishrana, fizička aktivnost, cigarete, alkohol, lekovi, bolesti). Savremeni način života i u ovom periodu donosi niz štetnih efekata na čvrstinu kostiju, među kojima je na prvom mestu smanjena fizička aktivnost.

Zbog toga je neophodno imati isti intenzitet vežbanja kao u mladosti, ali najčešće se dobija podatak koji govori o minimalnoj aktivnosti i u mlađem životnom periodu. Samo osobe koje imaju akutni infakrt srca, ili teže bolesti (bronhijalna astma, reumatoidni artritis i sl) ne mogu da sprovode aerobik vežbe. Sve osobe sa blažim dijagnozama (hipotireoza npr.) treba da se adaptiraju uz postepeno povećanje intenziteta vežbanja, kako bi ojačale trbušnu i leđnu muskulaturu, koje predstavljaju prirodni potporni opasač za kičmu. Naravno, uz to je potrebno unositi dovoljne količine kalcijuma i vitamina D koje zavise od životnog doba.

1 komentar
  1. Miko Draganić

    Potpuno se slažem sa gospođom Drezgić i da dodam: uz kalcijum i vitamin D neophodan je unos magnezijuma.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike