najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Imunosistem dece zaražene HIV-om sam se brani od side

Organizam svakog desetog deteta zaraženog HIV-om brani se od razvoja side, bolesti koju izaziva taj virus, tako što ga drži uspavanim koliko god dugo je to moguće, otkrili su naučnici.

Studija objavljena u jednom od izdanja magazina „Nauka” (Science), utvrdila je da odbrambeni sistem kod pojedine inficirane dece ne dozvoljava dalji razvoj bolesti dugi niz godina iako ta deca ne primaju nikakvu terapiju. Ovo saznanje moglo bi da otvori nove mogućnosti u lečenju bolesti koja odnosi veliki broj života širom sveta.

Tokom istraživanja analizirana je krv kod 170 dece iz Južne Afrike koja su godinama zaražena HIV-om, ali kod kojih se sida, poslednji stadijum infekcije, nije razvila uprkos tome što nisu bila lečena. Nelečeni HIV inače ubija 60 odsto dece u roku od dve i po godine, naveo je Bi-Bi-Si, ali u slučaju mališana obuhvaćenih studijom virus nije izazvao nikakve ozbiljne posledice po imunitet i zdravlje organizma.

„Njihov imunološki sistem ignoriše virus koliko god dugo je moguće. Možda smo na putu da otkrijemo potpuno novi način koji bi mogao da se primeni na lečenje svih zaraženih osoba”, kazao je jedan od naučnika i naglasio da studija pokazuje da u lečenju HIV-a nije najvažniji sam virus, već odgovor imunosistema na njega.

Ovaj način odbrane od razvoja bolesti primećen je samo kod dece, dok kod odraslih imunološki sistem teži da uništi virus iako se ta borba uvek završi bez uspeha. Deca imaju relativno tolerantan imunosistem koji postaje agresivniji kada odrastu. Male boginje (varičele), na primer, mnogo su ozbiljnije kod odraslih nego kod dece, i to zbog reakcije odbrambenog sistema.

Lekari, međutim, nisu sigurni da li će za ove slučajeve zaražene dece sa uspavanim HIV-om biti klinički bezbedno da ne budu lečena i da ne primaju nikakvu terapiju. Pogotovo što se sa njihovim odrastanjem povećavaju šanse za razvoj bolesti.

HIV, to jest virus humane imunodeficijencije, ubija bela krvna zrnca, ratnike imunološkog sistema, čineći tako organizam slabim i podložnim različitim vrstama infekcija. Do nastanka side može da prođe od dve do 10 godina. U telo dece virus najčešće dospeva prenošenjem iz krvi majke.

(Ankica Marinković, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike