U trendu

Naučnici razvili desetominutni test za otkrivanje raka

Naučnici iz Australije objavili su da su razvili desetominutni test koji može otkriti prisutnost ćelija raka bilo gde u ljudskom organizmu, javlja CNN, pozivajući se na novoobjavljenu studiju.

Test je razvijen nakon što su naučnici na Univerzitetu u Kvinslendu otkrili da rak u kontaktu s vodom formira jedinstvenu DNK strukturu.

Test funkcioniše tako da otkriva prisutnost gore spomenute strukture, što bi moglo pomoći otkrivanje raka ranije nego što je to moguće sada, navodi se u članku koji je objavljen u časopisu „Nature Communications“.

– Otkriće da kancerogene molekule DNK formiraju potpuno drugačije 3D nanostrukture od normalne DNK bio je pomak koji je omogućio potpuno nov pristup otkrivanju raka na neinvazivan način u bilo kojem tkivu u ljudskom organizmu, uključujući i krv – rekao je profesor Met Trau u izjavi, prenosi CNN.

Desetominutni test koji su razvili u Australiji tek treba da bude isproban na ljudima, a potrebna su i velika klinička ispitivanja pre nego što se bude mogao upotrebiti na pacijentima. Međutim, zasad su znaci pozitivni. Testovi sprovedeni na više od 200 uzoraka krvi i tkiva otkrili su ćelije raka s 90-postotnom tačnošću, poručili su naučnici.

Za sada je test korišćen za otkrivanje raka dojke, prostate, bešike i limfoma, ali naučnici su uvereni da se može koristiti i za druge vrste raka.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike