U trendu

Urastao nokat – joj, to boli! (2)

Ukoliko je poremećaj blaži, lakše je izlečiti ga, i to primenom „manje drastičnih“ metoda. Jedna od mogućnosti je kupka – napunite lavor mlakom vodom kojoj ste dodali tri-četiri kašičice morske soli. Treba namakati noge dva puta dnevno po 20 minuta. Kupka omekšava kožu oko nokta. Nakon kupke, stopala treba pažljivo obrisati, dezinfikovati bolni deo i ispod nokta naneti antibiotsku mast da ne bi došlo do infekcije. Postupak treba ponavljati do potpunog ozdravljenja.
Još jedna mogućnost za izlečenje su korektivna pomagala. To je nešto što, ako je neophodno (ako urastanje nokta postane hronično), preporučuje doktor, kako bi se omogućilo normalno izrastanje nokta. Radi se o tankoj metalnoj žici (liči na onu koju koriste stomatolozi za korekciju rasta zuba) koja se postavlja ispod nokta (pre postavljanja uzme se gipsani otisak nokta). Prema otisku se napravi korektivni aparatić koji se postavi na osnovicu nokta i učvrsti lepkom, a nosi se oko godinu dana. Rezultat se proverava redovnom kontrolom; 95% slučajeva uraslog nokta ovako se leči.
U nekim težim slučajevima primenjuje se odstranjivanje nokta hemijskim putem (oniholiza). Upotrebljava se tečnost koja rastvara keratin. Kod ovog postupka zgodno je to što se može sprovesti kod kuće, uz nadzor lekara, sve dok se nokat u potpunosti ne otopi. Ipak, ima slučajeva kada je neophodan hirurški zahvat.
Klasični hirurški zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji. Hirurg odstranjuje urasli deo nokta i deo korena, tako da na tom mestu nokat više ne može da izraste. Za to je neophodan rez na koži koji se zatvara šavom, rana se zaštiti kompresom od gaze i nekoliko dana nakon reza mogući su bolovi. Ukoliko se nokat nepravilno odstrani, mogući su recidivi.
Postoji i mogućnost obrade CO2 laserom; tada su recidivi izuzetno retki, a postoje i druge prednosti u odnosu na klasičan metod. Nema reza ni šavova, krvarenja skoro da nema i nije potrebna kompresa, zahvat traje desetak minuta, nakon zahvata bolovi su sasvim blagi i ožiljak je skoro nevidljiv (za potpuno zarastanje potrebno je oko mesec dana).

5 komentara
 1. Edita Gashi

  Meni je baš trebao savet za nokat jer se mučim sa njim već nekoliko dana. Na nozi na desnom palcu imam jake bolove urastao mi je nokat pa mi je bio potreban savet.
  Našla sam ga ovde i pročitala. Hvala puno.

 2. Zoki -

  Siguran način da nokat ne urasta je: kada nokat malo izraste, odsjeći ga ravno, a zatim na sredini nokta makazicama napraviti zarez u obliku slova V. Nokat će se prilikom rasta širiti i popunjavati tu prazninu, a neće se širiti u meso. Sigurno 100%. Provjereno, izbjegavaju se operacije i bol.

 3. Anđela Arsenijević

  Urastao mi je nokat… Za oko nedelju dana ću posetiti doktora :))) Kad budem saznala šta će reći, pisaću 😉 Strah me je.

 4. Saša Ilić

  Ja sam danas hirurškim putem odstranio nokat i nije bolelo, tako da preporučujem svima da ne čekaju (ko ja, 6 meseci), već pravac doktor.

 5. Olga Ljubičić

  Super, baš mi to treba, urastao mi je nokat.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike