U trendu

Vrela košava u Beogradu uništava psihičke bolesnike

Meteorolozi za danas, kao i prethodnih dana najavljuju vrelih 40 stepeni, ali ono što se sada, prvi put od početka leta pojavljuje jeste topla košava, koja, kako kažu iz RHMZ, posebno utiče na psihičke bolesnike.

Beograđani su navikli da im košava „kvari frizure“, ali zimi, što se sada promenilo, pa se juče i danas u prestonici može osetiti „vruć vetar“.

To, kaže za Tanjug meteorolog Goran Mihajlović iz RHMZ-a, menja subjektivni osećaj, pa se čini da je više toplo nego što zaista jeste.

„Svima će nam se činiti da je još više toplo, ali srećom, to će trajati samo danas“, kaže Mihajlović.

Stručnjakinja za bioprognozu i načelnica odeljenja za monitoring klime u RHMZ Jasminka Smailagić kaže da je košava, bila topla ili hladna, vetar jugoistočnog smera, a svi takvi vetrovi imaju nepovoljan uticaj na psihičke bolesnike.

„Svi vetrovi sa jugoistoka najviše smetaju psihički labilnim osobama i onima koji su nervno labilni“, kaže Smailagić.

Osim ljudi sa psihičkim smetnjama, prema njenim rečima, danas bi se loše mogli osećati i srčani bolesnici i asmatičari.

Da topla Košava loše utiče na psihičke bolesnike, Tanjugu je potvrdila I doktorka Borjana Savić, psihijatar sa Klinike “Laza Lazarević”.

“Može doći po povećane anksioznosti, nervoze, može se desiti I da ne mogu da spavaju”, kaže Savić i dodaje da je, kao i kod svih drugih kojima smetaju biometeorološke prilike, preporučljivo da se iz kuće izlazi samo kada je to neophodno, da se pije dosta vode I oblači primereno.

Da bi pacijenti sa psihičkim boelstima lakše “preživeli dan”, ipak je ključno, ističe, da strogo poštuju propisanu terapiju.

“Terapija se mora piti na način na koji je propisana, a doze se ni slučajno ne smeju preskakati”, navodi.

Otkud košava usred leta, i da li se ona razlikuje od “zimske”, odgovorio je meteorolog Mihajlović rekavši da je jedina razlika što kod tople Košave, preovladava uticaj toplog vazduha za Mediterana koji čini da vetar osećamo kao topao.

“Kada preovladava uticaj ciklona iz Mediterana, odnosno polje niskog pritiska koje se razvija i približava našem području, kao što je to sada slučaj, onda je to topla košava, za razliku od hladne košave kada je dominantan uticaj anticiklona sa severoistoka”, objašnjava Mihajlović.

Dobra vest za ljude sa psihičkim smetnjama, ali I sve ostale, jeste da će topla Košava trajati još samo danas.

“Pojave tople košave biće vidljiva još u toku dana, već od sutra sa nailaskom ciklona iz Mediterana i hladnog fronta doći će do promene pravca vetra tako da će vetar skrenuti na severozapad”, kaže Mihajlović i za sutra najavljuje zahlađenje i priliv hladnijeg vetra.

Prema njegovim rečima, i cele naredne sedmice može da se očekuje olakšanje, jer temperature neće prelaziti 30-ti podeljak Celzijusove skale.

I ostatak avgusta bi trebalo da bude takav, navodi, a poslednji vikend u mesecu jedini ima izgleda da bude oblačan.

Jesen koja ubrzo nakon avgusta stiže, prema sadašnjim prognozama, kaže Mihajlović, ne bi trebalo da bude preterano hladna.

“Prognoza za septembar, ali i za celu jesen kaže da će temperature biti iznad višegodišnjeg proseka”, najavljuje Mihajlović, ali napominje da nema razloga za brigu, jer to ne znači da će temperature od 30 ili vise stepeni da se nastave i tada.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike