U trendu

Do 2025. milion električnih automobila na putevima

Poljska planira da do 2025. godine na svojim putevima ima milion električnih automobila, jer nastoji da smanji emisiju ugljen-dioksida iz motornih vozila, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Mihal Kurtika.

„Ovaj projekat će doprineti unapređenju životne sredine u našoj zemlji“, rekao je Kurtika na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Kako je naveo, plan poljskog ministarstva energetike je da do 2018. godine uvede nove zakone koji će propisati regulative u oblasti proizvodnje električnih automobila, formirati specijalne fondove za pomoć početku proizvodnje i kreirati prototipe poljskih električnih vozila.

Četiri najveća poljska proizvođača elektrčne energije – PGE, Tauron, Enea i Energa – najavili su prošle nedelje da će osnovati zajedničku kompaniju pod nazivom „Elektro mobiliti Poland“ koja će promovisati korišćenje električnih automobila, ali je ostalo nejasno da li će ih i proizvoditi.

U ovom trenutku u Poljskoj postoji nekoliko električnih vozila koja su u upotrebi, a u cilju njihove promocije, poljsko ministarstvo energetike će uvesti poreske olakšice za vlasnike električnih vozila, kao i subvencije za prvih 100.000 vozila.

Poljska je jedan od vodećih zagađivača u Evropi, jer najveći deo energije dobija iz elektrana na ugalj. Osim toga, pojedini gradovi u Poljskoj, naročito na jugu zemlje, guše se u smogu zbog izduvnih gasova motornih vozila i sagoveranja uglja u domaćinstvima, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.