Automobili odvezli u rikverc fabričku proizvodnju u SAD

Proizvodnja u američkim fabrikama opala je u martu najviše od avgusta prošle godine usled pada u industriji motornih vozila i delova i sektoru poslovne opreme, pokazali su danas objavljeni podaci Federalnih rezervi.

Kako izveštava agencija „Blumberg“, fabrička proizvodnja se smanjila u martu za 0,4 odsto, nakon rasta od 0,3 procenta u februaru.

Ukupna industrijska proizvodnja je, međutim, porasla za 0,5 posto zahvaljujući skoku produkcije komunalnih preduzeća od 8,6 procenata, što je rekordan rast od od 1939. godine od kada se prikupljaju ovi podaci. Za razliku od martovskog skoka, komunalni sektor je u februaru zabeležio pad za 5,8 odsto.

Proizvodnja motornih vozila je u martu splasnula za tri procenta, najviše od maja prošle godine. Slaba proizvodnja u automobilskoj industriji je odraz usporavanja prodaje, što nagoveštava da će neki značajniji oporavak fabričke aktivnosti i dalje biti nestabilan.

Fabrička proizvodnja je, kada se isključi auto i industrija delova, prošlog meseca oslabila za 0,2 posto, nakon februarskog rasta od 0,3 odsto i januarskog uspona od 0,5 procenata.

Bušenje nafte i gasa povećano je za 7,7 posto, dok je proizvodnja neenergetrskih sirovina pala za 0,6 odsto posle plusa zabeleženog u februaru od 0,7 procenata.

Proizvodnja netrajnih potrošnih dobara povećana je za 2,1 posto, a nasuprot tome zabeleženo je smanjenje proizvodnje poslovne opreme za 0,4 posto, najveće od avgusta 2016.

Američke fabrike su u martu takođe proizvele manje mašina za 0,5 posto, ali su istovremeno napravile za 0,9 procenata više kompjutera i elektronskih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.