Folksvagen obustavlja prodaju u Južnoj Koreji

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) obustaviće prodaju većine svojih modela u Južnoj Koreji od 25. jula, pošto raste pritisak na kompaniju zbog lažiranja rezultata na testovim o emisiji gasova, izveštava agencija Rojters.

Južna Koreja je najnovija na listi zemalja koja tera VW na preduzimanje drastičnih mera kako bi popravio svoj imidž, budući da je proizvođač automobila priznao prošlog septembra da je varao na američkim testiranjima emisije gasova iz dizelaša, navodeći da je možda čak 11 miliona vozila širom sveta opremljeno s ilegalnim softverom.

“Odlučili smo da obustavimo prodaju pogođenih modela kako bi se smanjila pometnja među trgovcima i kupcima”, izjavio je VW-ov portparol za poslovanje u Južnoj Koreji.

Ovaj potez dolazi uoči izveštaja Ministarstva životne sredine ovog meseca ili početkom avgusta o tome da li će opozvati sertifikat za prodaju 32 tipa vozila VW-a i njegovog brenda Audija, što bi dovelo do zabrane prodaje.

Južnokorejski tužioci su prošlog meseca izdali prvi nalog za hapšenje VW-ovog izvršnog direktora povezanog sa skandalom emisije gasova.

Globalno, kompanija je već izdvojila oko 16,2 milijarde evra (17,85 milijardi dolara) za pokrivanje troškova skandala, a ove nedelje je saopštila da je izdvojila još dodatnih 2,2 milijarde evra.

Folksvagen se bori s padom prodaje u Južnoj Koreji, drugom najvećem azijskom tržištu za dizelaše. Prodaja VW-ovih vozila u toj zemlji je pala za 33 odsto, na 12.463 jedinica u prvoj polovini ove godine, prema podacim udruženje automobilske industrije.

Najprodavaniji automobili nemačkog proizvođča u Južnoj Koreji prošle godine su bili VW-ov Tiguan 2.0 TDI BlueMotion, sa 9.467 vozila, i Audi A6 TDI, sa 7.049 vozila, prerma podacima Asocijacije južnokorejskih uvoznika i distributera utomobila, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Ostavite komentar