najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Govori srpski da te „rols rojs” razume

Dok poslednjoj generaciji „rols rojsovog” modela „fantom”, pod specijalnim imenom „zenit”, rastu cene zbog kolekcionara koji žele i moraju da imaju po primerak, aukcijske kuće trljaju ruke.

Naime, od kada je objavljeno da klasični „fantom” odlazi u istoriju, izrađeno je svega 50 komada. U isto vreme, timovi stručnjaka čuvene fabrike, koju je pre više od veka u Gudvudu u Engleskoj osnovao Henri Rojs, uopšte ne spavaju.

Iako su najavili da će novi model obelodaniti tek 2018. godine, ipak, izrađeno je i u Londonu već prikazano novo čedo, kao prototip.

Novi aluminijumski projekat budućnosti, fabrika i vlasnici iz Nemačke („Be-em-ve” grupacija) žele da proizvode sledećih 100 godina. Zapravo, računaju da je koncept osme generacije „fantoma” tehnološki toliko napredan da će biti interesantan kupcima i za jedan vek.

Jasno je da nadolazeću eru novih tehnologija, ovaj brend nije smeo, ali i nije želeo da propusti. Rezultat je vidljiv jer je ručno izrađeni „aluminijumski oblak” kodnog imena „103 i-iks”, kako ga je nazvao jedan od tvoraca, kao stvoren iz „jednog komada”.

Kao nešto vanvremensko što lebdi po putevima budućnosti. Upravo zato su dizajneri i spustili prednja i zadnja krila do ruba maksimalnog klirensa (odstojanja od podloge), ne bi li istakli laku „lebdeću” strukturu.

Novi „fantom” biće dug skoro sedam metara (dosadašnji je bio dužine 5,9 i 1,6 metara visine). Umesto standardnog, moćnog dvanaestocilindričnog agregata, s 600 konjskih snaga, „srce” će biti pogon, na misteriozne „elektropropulzivne jedinice” s nultim zagađenjem – bez izduvnih gasova. I u kabini vozila budućnosti ima iznenađenja. Umesto volana sve će biti ustupljeno sveznajućem „glasu”.

Ne samo da će vlasnike dočekati veliki LED ekran na prednjem upravljačkom zidu već u udobnim foteljama, neće ni razmišljati o putovanju, a ni o vožnji. Sve „komande” preuzeće tihi glas Elenor Tornton, naravno sintetizovani.

Digitalno povezana sa svakim aspektom okruženja, Eleonor će biti virtuelni asistent i šofer oslobađajući vlasnika napora i opterećenja. Prožeta veštačkom inteligencijom radiće intuitivno. Savetovaće vlasnike o dometu, rasporedu opcija pre nego odu kućama, podsećajući ih oko obaveza i zadataka, uz donošenje predloga za ublažavanje bilo kakve očekivane prepreke.

Glas „rols rojs” heroine pratiće ih i dok ulaze u automobil koji se „sam” dovezao ispred kuće. Komande za Elenor biće moguće dati na skoro svim jezicima planete, tvrde čelnici „Rols Rojsa”.

Tako je trust mozgova „Rols Rojsa” zamislio budućnost u njihovom ikoničnom automobilu, koji to želi da ostane. Napredne tehnologije omogućiće kupcima da se uključe u planiranje dizajna: oblika, veličine i siluete lične „rols rojs” vizije, pa će svaki primerak, zapravo biti unikat.

Ni luksuzna unutrašnjost neće biti zanemarena jer će vladati stil, uz moto Koko Šanel: „Lepota je u jednostavnosti”. Dominiraće prirodni materijali, ali s minimumom varijacija na temu jednostavnosti.

Dakle budućnost na delu, ma kako izgledala radikalno. Međutim, poslužimo li se rečima čuvenog muzičara Frenk Zape: „Bez odstupanja od normi, progres nije moguć”, ovaj projekat za budućih 100 godina ima, čini se, samo jednu manu. Šta je s našim osećajima kada se pritisne papučicu gasa, a moćni motor se odazove ergelom od 600 konja?

(Ištvan Dekanj, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike