najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako je Bosanac pobedio Folksvagen?

Jedan od najvećih koncerna sveta Folksvagen morao je da poklekne u svađi sa proizvođačem delova, bosanskom grupom Prevent, piše danas “Dojče vele”.

Problem je, kako izveštavaju nemački mediji, nastao pre nekoliko dana iz razloga koji nisu zvanično saopšteni, ali su mediji saznali da je VW otkazao jedan posao Preventu.

Nakon toga su dve saksonske ćerke-firme – ES Automobilguss i Car Trim – prestale da isporučuju Folksvagenu delove za sedišta i prenosni sistem, zbog čega je u Volfsburgu izbila panika: stala je proizvodnja “golfa”, skraćeno je radno vreme hiljadama radnika širom Nemačke, pretio im je gubitak radnih mesta i nastala je šteta od 100 miliona evra.

U komentaru nemačkog lista “Velt” se navodi da je bosanski koncern odigrao pametno.

Naime, Folksvagen je otkazao jedan posao Car Trimu koji proizvodi presvlake za sedišta, nezadovoljan kvalitetom i brzinom isporuke. Ta je firma zatim tražila 56 miliona evra odštete što je VW glatko odbio.

“Šta obično rade proizvođaci automobila u ovim slučajevima: ne samo da ne plate, nego i trajno prekinu saradnju sa liferantom. Velike automobilske firme tu ne oklevaju, vole da se zna čija je poslednja u ovoj branši. Prevent je, međutim, povukao pametan šahovski potez”, piše “Velt”.

“Presvlakama za sedišta koje proizvod Car Trim, VW nije mogao biti sateran u ćošak, ali jeste drugim delovima. Zato je Car Trim deo svojih potraživanja preneo na ES Automobilguš, koji takođe pripada grupi Prevent. A VW nije mogao da se odrekne kućišta za prenosni sistem koja proizvodi ES Automobilguš”, navodi se u komentaru nemačkog dnevnika.

Tako je, kako piše DW, drama okončana, a Folksvagen i Prevent su se dogovorili da neće biti tužbi niti zahteva za odštetu, ali nisu zvanično saopštili kako izgleda dogovor.

Prema pisanju dva najuglednija nemačka dnevna lista, “Zidojče cajtunga” i “Frankfurter algemajnea”, nemački automobilski koncern je morao da pristane na brojne ustupke, recimo da u narednih šest godina nabavlja delove iz ćerki-firmi Preventa.

“Više od 400 radnih mesta je time dugoročno osigurano”, rekao je jedan poslovni direktor firme ES Autoguš.

Premijer Donje Saksonije Štefan Vajl, koji je ujedno član Nadzornog odbora Folksvagena, kritikovao je obe strane zbog eskalacije koja je mogla mnoge radnike da košta posla, ali posebno bosansku firmu “jer nije bila spremna da ide putem koji predviđa naša pravna država, naime da stvar razjasni pred sudom. Umesto toga je otvorila veliki konflikt sa ogromnom štetom”.

Prema pisanju “Velta”, ovaj slučaj je pokazao da i najveći koncerni sveta zapravo zavise od manjih firmi koje im isporučuju delove.

“U poimanju javnosti je Prevent pobednik ovog rvanja, jer mu je pošlo za rukom da prkosno odoli divovskom Folksvagenu. Malima tako nešto retko uspeva u borbi sa velikima. Pa ipak, Prevent i njegove ispostave će možda jednog dana platiti visoku cenu. Jer ovo nije prvi put da se ovaj proizvođač delova zamera graditeljima automobila”, prenosi “Velt”.

Švajcarski list “Noje cirher cajtung” piše o bosanskoj firmi Prevent kao o imperiji koju je sagradio Nijaz Hastor, i koja se sada zakačila sa svetskim koncernom iz Volfsburga.

“Grupa Prevent je jedna je od najznačajnijih firmi na zapadnom Balkanu. Radi u deset zemalja, a samo u BiH zapošljava 6.500 radnika u 15 pogona. Sa obrtom od 771 milion konvertibilnih maraka (386 miliona evra za 2015. godinu) bosanska ćerka-firma je na vrhu liste najvećih privatnih firmi ove balkanske zemlje”, prenosi švajcarski list.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike