Mazda povlači 1,66 miliona vozila zbog neispravnih vazdušnih jastuka

Foto: erge/Pixabay.com

Japanski proizvođač vozila Mazda saopštio je da će sa tržišta povući 1,66 miliona vozila u svetu zbog neispravnih vazdušnih jastuka proizvođača Takate.

Među ovim vozilima, na tržištu SAD nalazi se 465.000, a reč je o modelima proizvedenim između 2003. i 2008, precizirali su iz kompanije, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Zbog tehničkog nedostatka na Takatinim jastucima, koji može izazvati njihovu eksploziju i izbacivanje metalnih delova u kabinu, Mazda je, ukuljučujući i najnovije povlačenje, sa tržišta sklonila više od 2,0 miliona vozila.

Ovaj problem dosad je bio uzrok brojnih incidenata od kojih je šest završeno smrtnim ishodom, podseća isti izvor.

Pod pritiskom američkih vlasti, Takata je od proizvođača automobila s kojima sarađuje dosad zatražila povlačenje oko 34 miliona vozila u SAD-u, a više miliona automobila i u ostatku sveta je, takođe, povučeno radi otklanjanja kvara.

Među proizvođačima vozila ovaj problem najviše je oštetio Hondu, koja je i najveći Takatin klijent, ali je i desetak drugih automobilskih grupacija takođe pogođeno, kao što su BMW, Fijat, Krajsler, Dženeral motors, Ford, Mazda, Micubiši, Nisan, Subaru, Tojota, Daihacu…

(Tanjug)

Jedan komentar

  • Chicago

    Stalno se ponavlja ista greška u našim elektronskim medijima, u vezi termina “recall”. U živom jeziku, ovaj termin znači da će proizvođač nečega, u ovom slučaju automobila, o svom trošku popraviti/zameniti problematičan deo. Vlasnici vozila su preko medija, auto servisa, web stranica itd. pozvani da svoje automobile odvezu do autorizovanih servisa koji će to uraditi besplatno.

Ostavite komentar