U trendu

Mini Coupe Concept – rođendanska čestitka

Povodom 50. rođendana legendarnog automobila Mini, koji je dizajnirao genijalni ser Alek Isigonis (Sir Alec Issigonis), napravljen je prototip novog modela, pod imenom Mini Coupe Concept. Ovaj koncept je dvosed koji je prema obliku karoserije kupe s troja vrata, ali nije klasičan kupe. Mnogi ga opisuju kao speedster s nešto skraćenim vetrobranom i znatno spuštenijim, kao neku novu vizija kupea. Ako se spusti krov, koji u tom slučaju zauzima prostor iza sedišta, dobija se kupe dvosed na otvorenom. Uostalom, to je koncept, pa je sve dozvoljeno.
Mini Coupe Concept pokreće trenutno najsnažniji motor u ponudi porodice Mini. To je 1,6-litarski turbo motor koji je "pozajmljen" iz naglašeno sportskog modela Mini John Cooper Works, koji razvija najveću snagu od 211 KS i najveći obrtni moment 200 Nm, a uz overboost funkciju na kratke staze postiže i 260 Nm. Podrazumeva se da Mini Coupe Concept u velikoj meri koristi sve prednosti tehnologije BMW EfficientDynamics.
Dvosed Mini Coupe Concept dugačak je 3714 mm, širok 1683 mm i visok 1356 mm, a prtljažnik je zapremine 250 litara. Dve široke srebrne trake uzdužno idu od maske motora do zadnjeg dela vozila i podsetnik su na nekadašnji Mini Cooper, koji se od drugih modela razlikovao po "štrafti" na karoseriji. Mini Coupe Concept premijerno je predstavljen na IAA salonu automobila u Frankfurtu u septembru 2009. godine, i to istovremeno sa serijskom verzijom novog modela Mini Crossover.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.