U trendu

Pripreme za put na odmor i saveti za bezbednu vožnju

U sezoni godišnjih odmora cvakako treba podsetiti i na brojne opasnosti koje sa sobom nose dugotrajna putovanja automobilom. Prema ispitivanjima, mali je broj ljudi koji pre polaska provere prohodnost puteva. A ta informacija, koju je moguće dobiti jednim telefonskim pozivom, ili za nekoliko trenutaka uz TV ili radio, može vas rešiti dosta briga. Gužve na putu po pravilu izazivaju umor i nervozu kod vozača, što baš i ne ide zajedno s vožnjom.
Idealno vreme za polazak je jutro, ali posle dobro prospavane noći i s prtljagom spakovanim dan ranije, čime se izbegava jutarnja nervoza. Za vreme putovanja preporučljivo je na svaka dva sata praviti kratke pauze, a po potrebi i mogućnostima menjati se za volanom sa suvozačem. Prilikom svakog stajanja takođe je preporučljivo malo se razgibati i prošetati. U borbi protiv pospanosti, kafa ili energetski napici pomažu samo nakratko. U ekstremnim slučajevima nema boljeg leka od sna, makar i kratkotrajnog, pa bio on i na parkingu. U svakom slučaju, odlazak na odmor trebalo bi i sam da bude odmor, a ne borba sa snom i kilometrima. Dobra organizacija garancija je sigurnog stizanja na destinaciju.
Međutim, nije samo dovoljno sesti u automobil i zaputiti se na željenu destinaciju; potrebne su brojne sitne provere i malo pažnje kako bi putovanje proteklo u najboljem redu. Pre svega trebalo bi prokontrolisati sve vitalne funkcije automobila (nivo ulja, tečnost za brisače, pritisak u gumama, kočnice, svetla) i obezbediti dovoljnu količinu goriva. Zbog dodatnog tereta, pritisak u gumama treba podesiti u skladu s opterećenošću vozila.
Svako putovanje zahteva određeno planiranje, to jest pronalaženje najpovoljnije rute putem interneta, navigacionog uređaja ili karte. Pakovanju prtljaga u automobil treba pristupiti smireno i organizovano a po mogućnosti koristiti spisak kako se nešto ne bi zaboravilo. Potrebno je obratiti pažnju i na nosivost samog vozila. Najvažnije putne dokumente najbolje je držati u posebnoj torbici nadohvat ruke, a nije loše napraviti i kopije najvažnijih dokumenata.
Što se tiče ishrane tokom putovanja, pravilo je jednostavno: što laganija hrana i što više tečnosti. Meso ili čips nisu poželjni, a sveže voće je najbolja hrana za vreme putovanja. Od pića, preporučuju se prirodni sokovi, prirodna ili mineralna voda, pa čak i čaj.
Kvarovi na automobilu su neizbežni, a tokom putovanja niko ih ne voli. Ipak, ako se i dogode, valja zadržati pribranost, pravilno obeležiti pokvareno vozilo, putnike izvesti iz njega i smestiti ih na sigurno. Na kraju, pripazite i na brzinu kretanja, jer su kazne za prebrzu vožnju širom Evrope više nego što bilo čiji novčanik može podneti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar