U trendu

7 vrsta dečjeg ponašanja koje roditelji ne bi trebalo da tolerišu

Radi se o stvarima koje itekako utiču na to kakvo će dete biti kad odraste. Za njihovo dobro, neke tipove ponašanja im ne smete tolerisati, pa makar vam to bilo teško – ne popuštajte

Rivalstvo između braće i sestara – takvo ponašanje smirite tako da svoj deci dajete jednaku dozu pažnje i ako jedan nešto dobije, svakako mora i drugi. Objasnite im da ih jednako volite i kaznite onoga koji uporno podmeće drugome. Naučite ih da poštuju tuđe stvari i tuđu privatnost.

Sklonost krađi – ne treba puno objašnjavati da je to jako loša navika jer deca to znaju. Neki od njih time samo žele da privuku pažnju na sebe. Učite decu da dele svoje stvari sa drugima i da ne budu sebična. Posvetite im pažnju, igrajte se više s njima, razgovarajte iskreno i bez nametanja svog mišljenja.

Bezobrazno ponašanje prema drugima – to se ne toleriše nikako jer vodi kasnijim problemima u životu. To se posebno odnosi na ponašanje prema roditeljima. Objasnite detetu da se ne ponaša prema drugima onako kako ni ono ne bi volelo da se drugi ponašaju prema njemu. Dete koje ne poštuje roditelje i druge oko sebe ne može da izraste u dobrog čoveka.

Laganje – ponekad deca lažu zbog reakcije roditelja. Na primer, ako nešto razbije, ne iskaljujte bes jer se to može dogoditi svakome. Reagujte mirno i razumno i dete neće imati potrebu da laže da je to napravilo. Takođe, objasnite mu da laganje ne donosi ništa dobro u životu, i kad tad istina izađe na videlo. Bolje je reći istinu i završiti s time, nego izgovoriti laž pa kasnije stalno strahovati hoće li neko saznati šta se zaista dogodilo.

Nestrpljivost i vikanje – ako dete želi, na primer, da baš u tom trenutku prekinete razgovor sa nekim i posvetite se njemu, nemojte to napraviti – pogotovo ako pri tome urla i divlja. Mirno mu objasnite da sad razgovarate i da ćete se igrati kasnije. Mora da nauči da bude strpljivo i poštuje druge.

Sebično ponašanje – recimo, ako nešto radite i imate posla preko glave, zamolite decu da vam pomognu. Trebalo bi da uče kako nije dobro misliti samo na sebe već olakšati život ljudima koje vole. Osim toga, ako zajedno obavite neki posao, imaćete više vremena za zajedničku igru i druženje.

Praviti se da nešto ne vide – važno je da od malih nogu nauče da treba da reaguju u određenim situacijama, a ne da se ponašaju kao da se njih to ne tiče. Ako u školi vide da deca maltretiraju nekoga, trebalo bi to reći nastavniku. Ili, ako je neko skromno siromašan, nikako mu se ne treba rugati već pomoći koliko se može, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.