najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Blizanci su pokazatelji majčine dugovečnosti

Žene koje rode blizance u većoj meri uživaju u boljem zdravlju i po pravilu su plodnije od drugih žena i tako mogu da rode i kasnije. Ipak, ovo se odnosi samo na one koje začnu prirodnim putem.

„Urođeno zdravlje ovih žena pridonosi sposobnosti rađanja blizanaca, a takođe pridonosi njihovoj dugovečnosti. Iako neke odluke koje donose omogućuju da ostanu zdrave, žene koje prirodno dobiju blizance imaju određeno zdravstveno nasleđe iz svoje porodice“, objasnio je demograf Ken Smit sa Instituta Jute, koji je vodio istraživanje.

Blizanci mogu da budu češći u istoj porodici, ali faktori iz okoline takođe igraju važnu ulogu. „Komplikovano je. Puno je faktora koji pridonose dugovečnosti, zdravlju i starenju“, smatra Smit.

Tim dr. Smita je analizirao bazu podataka od 6,4 miliona osoba rođenih između 1800-ih i danas, pa su pronašli 4.603 majki blizanaca. U odnosu na žene koje nisu rodile blizance, one su statistički imale manje izglede da umru nakon menopauze. Majke blizanaca bile su starije kada su rodile svoje najmlađe dete u odnosu na druge žene, duže su bile plodne i imale su decu koja su godinama bila bliže.

Podaci pokazuju da su žene koje rađaju blizance zdravije i robusnije građe, zbog čega su u stanju da nose i rode dva deteta istovremeno. Očekuje se kako one žive duže nego majke koje nisu rodile blizance, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike