Koliko dece danas veruje u Deda Mraza?

Istaživanje objavljeno u časopisu Journal of Cognition and Development pokazalo je da danas 83 procenata dece uzrasta od 5 godina i dalje veruje u Deda Mraza. Ova studija sprovedena je još 2011. godine, ali je prošlogodišnji članak u listu The Conversation potvrdio njene nalaze.
Međutim, nedavno je Talija Goldstajn, profesorka primenjene razvojne psihologije objasnila da je taj procenat možda i veći i bliži brojci od 85 %.
Profesorka je objasnila da deca počinju da veruju u Deda Mraza između treće i četvrte godine, a verovanje je najjače između četvrte i osme godine. -Tada, u osmoj godini verovanje kreće da opada, i deca počinju da razumeju šta je zapravo Deda Mraz-, izjavila je Goldstajnova za CNN.

Sve to zavisi i od toga kako roditelji i odrasli deci predstave postojanje Deda Mraza. Istraživanje profesorke Goldstajn pokazalo je će deca roditelja koji sa uzbuđenjem prikazuju Deda Mraza, više verovati da su bradati muškarci u crvenom odelu koje viđaju tokom novogodišnjih praznika stvarni Deda Mraz.

Na uzorku od 77 dece između dve i jedanaest godina, koja su intervjuisana odmah nakon druženja sa ‘Deda Mrazom’ otkriveno je da 39.2 % dece veruje da je su upoznali upravo Deda Mraza koji posećuje njihove domove i ostavlja im poklone. Njih 38 % nije verovalo da je čovek u odelu pravi Deda Mraz, već njegov dvojnik koji takođe živi na Severnom polu i dostavlja izveštaje pravom Deda Mrazu.

Oko 13 % dece reklo je da ne veruju da je to bio pravi Deda Mraz, već neko ko liči na njega, dok je tek 1% dece imalo ‘uverenja poput odraslih’ da ta osoba nije bio Deada Mraz, da ona ne živi na Severnom polu, ali da može da komunicira sa pravim Dedom.
Deca preko 10 godina nisu učestvovala u istraživanju jer ona u proseku ne veruju u Deda Mraza i često ne žele da sa roditeljima posećuju događaje gde će se on ‘pojaviti’, prenosi CNN.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike