U trendu

Neverovatno: Vaša beba vam čita misli, evo kako

Nauka je dokazala da su bebe superheroji. Bebe koje još nisu u potpunosti progovorile neverovatno dobro čitaju znakove tela i lica, ali i emocije koje se kriju ispod njih, pokazuju istraživanja s Univerziteta u Vašingtonu.

One to čine toliko vešto da eksperti za komunikaciju sve više govore o „čitanju misli“ kod kojeg nema muljanja. Suptilnom telepatskom sposobnošću mali znalci kao da prisluškuju unutrašnja stanja i u trenu otkrivaju lažno cerenje i dosađivanje komšije pa plačem traže sigurnost u naručju mame ili tate.

Ali, ovo je samo početak, jer bebe ne samo da nepogrešivo čitaju ljude, nego i životinje.

Deca od samo šest mjeseci, koja se nikad u životu nisu susrela s psima, mogu u trenu da prepoznaju prijateljski lavež i umiljatog psa s kojim se mogu igrati od ljutitog laveža i opasnog psa, pokazuju istraživanja.

Ali, osim super čula, bebe posjeduju i megamozak koji poput superkompjutera prima i obrađuje podatke mnogo brže nego i najveći školski znalac.

Ljudi se rađaju sa 100 biliona neurona, isto koliko ima i zvezda u našoj galaksiji, ali bebe imaju čak 15 000 sinapsi (mesta gde se prenose informacije) po neuronu što je tri puta više nego kod odraslih.

Bebe sposobnostima lako nadmašuju odrasle, ali poput svih superjunaka ipak im je potrebna ljubav i iskustvo roditelja da ih vode kroz život.

S usana čitaju do osam meseci

Samo nekoliko dana nakon rođenja bebe mogu razlikovati maternji jezik od stranog, a one između četiri i pet meseci mogu nepogrešivo čitati s usana. Bebe će bez problema prepoznati kojim jezikom govore glumci na filmu bez obzira na to što nema nikakvog zvuka.

Neverovatan osećaj za ritam

Osim što mogu neverovatno brzo da nauče jezike, a da ne idu u škole, bebe su eksperti i u prepoznavanju ritma i muzike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar