U trendu

Zbog čega novorođenčad dobija žuticu?

Između 50 i 60 posto beba poprimi žućkastu boju kože tokom prve ili druge nedelje života. Za većinu beba ovo je privremeno i bezopasno stanje koje će samo od sebe ili uz blagu terapiju nestati.

Ali, u retkim slučajevima može biti izuzetno opasno i bitno je obratiti pažnju na promene u boji kože, prenosi Avaz.

Pošto beba nakon rođenja ima višak krvnih zrnaca, ona se „razbijaju“ i pritom oslobađaju pigment bilirubin koji čini da bebina koža požuti. Ovo je fiziološka žutica i obično nastaje dva-tri dana nakon rođenja, a nestaje u roku od dve sedmice.

Žuta boja se pojavljuje najprije na bebinom licu, a zatim postepeno silazi, u ekstremnim slučajevima čak i do stopala. Ako nivo bilirubina nastavi da raste, a beba nije podvrgnuta terapiji zbog žutice, to može trajno oštetiti nervni sistem.

Kod izuzetno malog broja novorođenčadi razvije se stanje nazvano kernikterus koje može dovesti do gubljenja sluha ili usporenog razvoja. Veće šanse da dobiju primetnu žuticu imaju prevremeno rođene bebe i bebe koje su imale modrice po rođenju.

U bolnici će pregledati bebu zbog žutice čim se rodi, a idealno bi bilo da se pregleda i tri do pet dana nakon rođenja kada je nivo bilirubina najviši. Kod bebe se žutica može javiti i kada napustite bolnicu i verovatno ćete je roditelji prvi primetiti.

Provera se vrši tako što se beba odvede u sobu sa puno prirodnog ili fluorescentnog svetla, nježno joj se prstom pritisnu čelo, nos ili grudi i kako pritisak popušta, potraže se znaci žute boje.

Obratite se lekaru posebno ako su stomačić, ruke ili noge žućkasti. Takođe, potražite mišljenje lekara ako se zbog žutice beba teško budi ili nema apetit, ili ako ima blag oblik žutice duže od tri sedmice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.