Balet „Krcko Oraščić“ sutra u Sava centru

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće sutra balet „Krcko Oraščić“ u Sava centru, a gosti će biti prvaci Nacionalne opere Ukrajine „T. Ševčenko“, Natalija Macak i Denis Nedak.

U ovom klasičnom baletu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, Nedak će tumačiti naslovnog junaka, dok će se Natalija Macak predstaviti ulogom Maše.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora „Horislavci“ u ulogama anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić.

Foto: indy0333/Pixabay.com

Foto: indy0333/Pixabay.com

Osnovu baleta „Krcko Oraščić“, premijerno izvedenog 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.

Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima adaptirao je Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.

Vraćanjem „Krcka Oraščića“ na repertoar, nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se program ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.

Natalija Macak je primabalerina Nacionalne opere Ukrajine, zaslužna umetnica Ukrajine.

Školovala se se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i počela njena profesionalna karijera.

Zvezda je ukrajinske baletske scene i dobitnica niza značajnih prinanja, nastupa širom sveta – u Japanu, Koreji, Kanadi, Španiji, Italiji, Nemačkoj i Meksiku.

Denis Nedak je od 2011. nosilac prestižnog nacionalnog priznanja – „zaslužni umetnik Ukrajine“. Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je otpočeo profesionalni rad u teatru.

Prvak Nacionalne opere u Kijevu postao je 2008. godine, dobitnik je velikog broja međunarodnih nagrada i stalni je gost festivala širom Evrope.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar