U trendu

Portugalska diva Dulse Ponteš 20. marta u Beogradu

Jedan od najznačajnijih svetskih vokala, najveća portugalska zvezda Dulse Ponteš, održaće prvi put veliki koncert 20. marta u Sava centru u Beogradu, u okviru 19. međunarodnog Guitar Art festivala.

Na beogradskom koncertu Dulsa Ponteš proslaviće 30 godina bogate karijere, gde će pored velikih hitova publika imati priliku da premijerno čuje neke od numera sa aktuelnog albuma “Peregrinacao”.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava centra i svim drugim prodajnim mestima u mreži Eventim.rs. Cene se kreću od 1.490 do 3.290 dinara.

Dulse Ponteš jedna je od najpriznatijih portugalskih umetnica sa 9 albuma prodatih u više miliona primeraka uz brojna kompilacijska izdanja.

Publika širom sveta je prepoznaje po njenoj čuvenoj interpretaciji pesme ““Cançho do mar““ – koja je postala najizvođenija portugalska pesma svih vremena.

U svojoj karijeri sarađivala je sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom i mnogim drugima.

Svojim albumom „Lagrimas“ Dulse Ponteš ponovo otkriva fado, u trenutku kada je bio zaboravljen i kada nova generacija muzičara nije bila zainteresovana za njega.

Ovo je album koji je ostao kao jedan od najbolje prodavanih albuma svih vremena u Portugalu.

Novu veliku popularnost fada, koja počinje u prvoj deceniji 21. veka, nije moguće zamisliti bez odlučujućeg doprinosa najveće portugalske dive Dulse Ponteš.

Ona spaja tradicionalni fado sa savremenim stilovima i traži nove muzičke forme. Njena muzika nije inspirisana samo iberijskom muzičkom tradicijom, već i arapskim, afričkim i brazilskim zvukom.

Saradnja sa legendarnim kompozitorem Eniom Morikoneom zaokružena je na albumu ““Focus““, kao zajednički album koji potpisuju oba umetnika.

Album je postigao neverovatan uspeh, kao i sledeći dupli CD ““A brisa do coraçho““ koji je uživo snimljen u Koloseumu u Portu.

Dulce 2017. godine izdaje novi aktuelni album “Peregrinacao” sa kojeg su se izdvojila numera “Meu Amor sem Aranjuez”.

Dulse Ponteš je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada, kao što je nagrada “Amigo” za najboljeg izvođača latino muzike i Međunarodna nagrada ““Tenco““, zatim prestižna nagrada ““Maria Carta““ i ““Microfono de oro““.

Ove godine Gitar Art festival održaće se od 16. do 21. marta u Beogradu.

Preko sto umetnika doći će u srpsku prestonicu gde će održati koncerte, predavanja i radionice.

Pored velikog koncerta Dulse Ponteš u Sava centru, i ove godine Dom omladine biće festivalski centar sa tri koncertne večeri i 10 koncerata umetnika kao što su Duo Ašad brothers, Joaquin Clerć, Puerto Flamenco, Duo Melis, Paćo Flores & Jesus „Pinguino“ Gonzales, Duo Mushkalica, Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Svečano zatvaranje održaće se u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca 21. marta kada će nastupiti učesnici projekta „Integracije 2“ koji će premijerno izvesti „EU Guitarsku svitu“ pod mentorstvom Dušana Bogdanovića i uz Omladinski sinfonsijski orkestar El sistema.

Festival od ove godine predstavlja još jednu novu aktivnost – Belgrade Guitar Day koji će se održati 17. marta na Trgu Republike i koji će okupiti više hiljada gitarista u okviru programa koji će trajati preko 10 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar