najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Dalijeva slika nadjena posle sedam godina

0

Dve slike, dela Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradene 2009. godine iz jednog muzeja u Holandiji, nadjene su, saopštio je detektiv za nalaženje umetničkih dela Artur Brend.

Brend je danas na svom Tviter nalogu napisao da su nadjena dela “Adolescencija” španskog nadrealiste Salvadora Dalija iz 1941. godine i “Muzičarka” poljske umetnice Tamare de Lempicke iz 1929. i pored tvita objavio fotografije slika.

Slike su usred dana ukradene 1. maja 2009. godine iz Muzeja realističke umetnosti Šeringa u Spanbruku na severu Holandije.

Nekoliko maskiranih muškaraca upalo je u zgradu muzeja i zapretilo oružjem zaposlenima i posetiocima, a zatim skinulo slike sa zida, ubacilo ih u automobil i pobeglo, navela je tada policija.

Slike su se nalazile u rukama kriminalne bande, koja ih je primila umesto novca za otkup i nedavno putem posrednika stupila u kontakt sa detektivom Brendom, preneo je holandski dnevni list Telegraf (De Telegraaf).

“Ta organizacija nije želela da bude odgovorna za uništenje ili preprodaju umetničkih dela”, naveo je Brend i dodao da se vredne slike često koriste za obezbedjenje transakcija bandi.

Brend je, kako je rekao, predao neoštećene slike istražitelju Skotland jarda, koji je u kontaktu sa njihovim vlasnikom. Identitet te osobe, koja je slike pozajmila muzeju, nije poznat.

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.