U trendu

Delegacija regije Nordlanda obišla Tanjugovu izložbu

BEOGRAD – Delegacija regije Nordland (sever Norveške), koja je prethodnih dana boravila u Srbiji i obišla Vojvodinu, posetila je i izložbu „Srbija i Norveška-istorija, ljudi, budućnost“, koju je u Jugoslovenskoj kinoteci priredila novinska agencija Tanjug u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Srbiji.

U Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Sremskim Karlovcima i na Paliću boravili su predsednica Skupštine regije Nordland Sonja Stin, član Veća zadužen za finansije i planiranje Knut Peter Torgersen, predsednica poslaničke grupe Konzervativne stranke Beate Bo Nilsen, direktor za međunarodsne odnose Skupštine regije Nordland Eirik Fiva, koordinator kancelarije predsednice Skupštine regije Nordland Ašild Orjen, viši savetnik u Odeljenju za ekonomski razvoj Torbjorn Trane Jensen, predsednica poslaničke grupe Socijaldemokrata u Skupštini Narvika Mona Nilsen i direktor Narvik centra za rat i mir Ejstein Markuson.

Delegacija je prisustvovala sednici Skupštine grada Kikinde na kojoj je potvrđena Dekleracija o prijateljstvu Kikinde i Narvika i doneta odluka o proglašenju Parka prijateljstva „Narvik“.

Nakon bilateralnog sastanka delegacija Skupštine AP Vojvodine i grada Kikinde i pokrajine Nordland i grada Narvika, u Parku prijateljstva „Narvik“ položeni su venci na spomenik internircima i posađeno „drveće prijateljstva“.

Norveška delegacija posetila je i Muzej Vojvodine, Sinagogu u Subotici, pogon kompanije „The Manual“, Karlovačku gimnaziju, Palić…

Nordland je regija na severu Norveške, gde se nalazi lučki grad Narvik, koji ima pobratimske odnose sa Kikindom, i gradić Fauske, koji ima specijalne odnose s mestom Melenci, pokraj Zrenjanina.

U Narviku se nalazi Centar za rat i mir u kome se čuvaju svedočanstva i eksponati u vezi „kravavog puta“ i stradanja više od 4.000 ljudi sa teritorije nekadašnje Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, čemu je jednim delom posvećena i Tanjugova izložba u Kinoteci.

Izložba „Srbija i Norveška-istorija, ljudi, budućnost“, ostvarena u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu svedoči o stradanju jugoslovenskih logoraša u Norveškoj, Norvežanima koji su im pomagali, spomenicima podignutim na mestu stradanja, „Krvavom putu“, ali i današnjim odnosima između Norveške i Srbije i posetioci je mogu pogledati u Jugoslovenskoj kinoteci do 31. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.