U trendu

Dobrilina smrt splet nesrećnih okolnosti

BEOGRAD – Smrt najpoznatije i najvoljenije ženke beloglavog supa, Dobrile sa Uvca, najverovatnije je splet nesrecnih okolnosti, ocenila je direktorka Specijalnog rezervata „Uvac“ Miljka Dučić, a prenela je RTS.

Ona je za Radio Beograd ispričala da su fotografije s mesta na kojem je pronađena ova retka i zaštićena ptica potresne i dodala da je vest o Dobrilinoj smrti naročito pogodila čuvare rezervata koji su pticu pratili i po njenom povratku iz Turske zbližili se sa njom.

„Dobrila je bila i popularna i omiljena ptica, i cela priča oko nje je nosila pozitivnu energiju. Nekako je uspela da svojim postojanjem i srećnim spasavanjem iz Turske bude primer odlične saradnje kako se u zaštiti neke ugrožene vrste mogu ujediniti ne samo institucije u jednoj zemlji nego i zemlje između sebe“, rekla je Miljka Dučić.

Dobrila se prošlog proleća izlegla na liticama Uvca, a ime je dobila zbog svoje mirnoće, umiljatosti i pitomosti.

Njena smrt splet je nesrećnih okolnosti najverovatnije, jer je pronašena u neposrednoj blizini gnezda kod orlovice gde se prošle godine izlegla i gde najčešće vraćala.

„To stenje, gde je kolonija beloglavih supova na Uvcu i nastanjena, obraslo je visokim šibljem. Bukvalno je zarobljena između četiri drveta kao u kavezu. Tako je telo i pronađeno“, ispričala je Miljka Dučić.

Dodala je da je odašiljac koji je Dobrila ponela 25. maja na puštanju u prirodu poslednjih dana davao čudne signale, kao da se ptica kretala stotinak metara oko svog matičnog gnezda.

Dobrila je pobudila interesovanje đire javnosti prošle godine kada je nestala, a onda, nakon više meseci, u dosta lošem stanju, pronađena u Turskoj.

Onemoćaloj prici nakon dugog leta meštani su više puta pokušali da pomognu da samostalno odleti. Međutim, kako se nije oporavila, privremeno je zbrinuta i započelo se sa akcijom njenog povratka u Srbiju, u matičnu koloniju na Uvcu.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžua Bilgiča, turska avio-kompanija Turkiš erlajns obezbedila je besplatan prevoz za Dobrilu do Beograda, a turski prevoznik je snimio i dokumentarni film o njenom nesvakidašnjem putovanju avionom.

Beloglavi sup je veoma retka ptica, koja pripada zaštićenoj vrsti i jedan je od najvećih čistača prirode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.