U trendu

Evropske vrednosti u fokusu mladih

SREMSKI KARLOVCI – U Sremskim Karlovcima proteklog vikenda realizovana je prva aktivnost na projektu „Evropska mreža za omladinski angažman“, čiji je nosilac i koordinator Fondacija „Novi Sad 2021“, a realizuje se u saradnji sa još 15 partnerskih organizacije iz regiona i Evrope.

Ideja projekta je aktiviranje mladih i stavljanje u fokus evropskih vrednosti kroz kreiranje pet omladinskih pozorišnih predstava, koje će obraditi neke od aktuelnih tema i vrednosti Evropske unije.

Poseban fokus projekta je na učešću mladih sa smanjenim socijalnim mogućnostima.

Na projektu će zajedno raditi organizacije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Mađarske.

Jedan od partnera na projektu je i Opština Sremski Karlovci, a prva aktivnost realizovana je upravo u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije.

Kreativnoj radionici prisustvovalo je ukupno 80 učesnika i učesnica iz Srbije i partnerskih država.

Učestvovali su mladi i omladinski radnici iz Rijeke, Varaždina, Novog Mesta, Maribora, Budimpešte, Pečuja, Padove i Đenove, kao i predstavnici partnerskih organizacija iz Srbije.

Svi akteri ove početne radionice imaće uloge u produkciji omladinske pozorišne predstave kao glumci ili autori, dok je od aprila naredne godine planirano izvođenje predstave u formi putujućeg festivala u državama partnera na projektu, a domaća javnost će imati priliku da pogleda predstave tokom juna 2019. godine.

Projekat „Evropska mreža za omladinski angažman“ („European Youth Engagement Network“) je odobren i finansiran sredstvima EU u okviru programa „EuropeforCitizens“ (Evropa za građane i građanke) Evropske komisije.

Projekat je rangiran kao četvrti od ukupno 109 pristiglih prijava i 19 odobrenih projekata u 2018. godini u okviru potprograma „Mreže gradova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.