U trendu

„Grof Velizar“, priča o najboljem vojskovođi cara Justinijana

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Miba“ koja prevashodno objavljuje reizdanja značajnih knjiga kojih već dugo nema u knjižarama, štampala je biografiju Velizara, slavnog vizantijskog vojskovođe cara Justinijana.

„Miba“ je do sada objavila više knjiga iz antičke starine kao što su „Istorija Vizantije“ Georgija Ostrogorskog, „Herodotova istorija“, nekoliko knjiga Roberta Grejvsa – „Bela boginja“, „Grčki mitovi“, „Ja Klaudije“, „Hebrejski mitovi i „Grčki bogovi i heroji“.

„Grof Velizar“ je prvobitno štampan 1938, a zatim je dobio drugo izdanje 1966. godine.

Grevs (1895-1985) je izvanredno znao antičku istoriju Grčke kao i rani srednji vek, a Velizar (500-565) je živeo kada je došlo do velikih previranja u Evropi.

Pisac je tokom svog dugog života napisao 140 knjiga, ali ova o vojskovođi Velizaru je pored „Ja Klaudije“ jedna od najboljih.
U predgovoru za „Velizara“ Grevs objašnjava da je imao dosta istorijske građe o njemu, posebno u „Tajnoj istoriji “ Prokopija u kojoj je mogao da napiše sve što nije smeo kao zvanični istoricar na dvoru cara Justinijana.

Za Grevsa je Velizar bio jedan od poslednjih Rimljana iako je bio pokršten, ali kao izdanak jedne aristokratske porodice iz Trakije poštovao je sva pravila otmenog ponašanja kakvo se očekivalo od ljudi njegovog ranga u zlatno doba Rimskog carstva na pocetku nove ere.

Grevs se postarao da zanimljivo i detaljno opiše Velizarov život i sve njegove bitke i pobede, a mašti je prepustio samo nekoliko likova kao što je Velizarov ujak Modest, ali zato je neke dokumente koje citira preneo u originalu.

Ko želi da stekne uverljivu ali živopisnu sliku o poslednjim godinama Zapadnog rimskog carstva, verskim polemikama koje su vođene među hrišćanima, donošenju zakona koji su bili na snazi skoro do naših dana puno će saznati iz Grevsove biografije grofa Velizara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.