U trendu

Italijanska trupa Spellbound sutra na sceni BDP-a

BEOGRAD – Nakon sinoćnjeg izvanrednog nastupa na sceni Srpskog Nardnog pozorišta u Novom Sadu, italijanska plesna trupa Spellbound igraće „Rosinijeve uvertire“ sutra uveče u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru programa Beogradskog festivala igre.

Valentina Marini generalna direktorka trupe Spellbound i Davide Skalmani direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu razgovarali su danas sa novinarima u PTT muzeju u Beogradu.

Davide Skalmani je izrazio veliku zahvalnost menadžmentu BFI na izuzetnoj saradnji sa Italijanskim institutom nza kulturu.

„Ova godina je za nas veoma posebna jer u njoj proslavljamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rima i Beograda. U okviru tog jubileja napravili smo obiman program čiji je deo i gostovanje trupe Spellbound u Srbiji. Divno je videti da je BFI svake godine drugačiji, da raste i da obeležava prolećnu sezonu u Beogradu i čitavoj regiji“, kazao je Skalmani.

On je dodao je gostovanje umetnika iz Italije poseban omaž Rosiniju.

„Prošle sezone obeležili smo 150 godine od smrti kompozitora Đoakina Rosinija. Komad koji će sutra uveče imati priliku da vidi beogradska publika, ne predstavlja Rosinija kao kompozitora već kao ljudsko biće. Voleo je da uživa u životu, bio depresivan, a sa druge strane postao je cenjeni evropski umetnik sa fantastičnom karijerom koji je sa 14 godina uspeo da napiše prvu ozbiljnu operu“, kazao je Skalmani.

Valentina Marini kaže da su „Rosinijeve uvertire“ predstavljene prvi put 2017. godine.

„Jako nam je važno da smo danas ovde i mnogo nam znači što ćemo u Beogradu upoznati neke nove ljude i način rada institucija kulture. Čitav projekat oko predstave „Rosinijeve uvertire“nastao je na inicijativu grada Pezara gde je rođen Rosini“, kazala je Marini i dodala da je koregraf predstave Mauro Astolfi imao polaznu tačku za kreaciju u neizmernoj snazi Rosinijeve muzike.

„On je želeo da se ta muzika približi što većem broju ljudi. U italiji kada kažemo popularna muzika to često ume da ima negativne konotacije, međutim u ovom slučaju ne govorimo o Rosinijevoj muzici na loš način. najveća vrednost njegove muzike je baš u tome da je bila popularno u masama“, rekla je Marini i dodala da uvek opstaje želja da se klasična muzika reinterpretira.

„Postoji ta vrsta povezanosti između klasične muzike i savremene igre, ali u nastajanju „Rosinijevih uvertira“ postojola je mogućnost da snaga muzike uguši samu igru. mauro je poznat kao koregraf po izrazito anagžovanom plesnom jeziku i na taj način je uspostavljena ravnoteža između muzike i pokreta na sceni“, kazala je Marini.

Nakon sutrašnjeg gostovanja u Beogradu, dan kasnije, 28. marta plesna trupa Spellbond igraće „Rosinijeve uvertire“ i na sceni Narodnog pozorišta u Vršcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.