U trendu

Izložba „Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915“

BEOGRAD – Izložba „Spasavanje Srbije: Američka misija i epidemija tifusa u Srbiji 1915.“ autora Milovana Pisarija otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba predstavlja deo istoimenog istraživačkog projekta i obuhvata arhivska dokumenta, fotografije, novinske članke i prateće tekstove koji svedoče o epidemiji tifusa i dolasku stranih medicinskih misija u Srbiju, s posebnim osvrtom na američku misiju.

„Ova mala izložba je o epidemiji tifusa koja je izbila u Srbiji krajem 1914. i trajala do juna 1915. i o stranim sanitetskim misijama koje su radile na suzbijanju epidemije, u kojoj je, prema procenama, preminulo oko 150.000 ljudi“, rekao je Pisari, direktor Centra za primenjenu istoriju.

Poseban akcenat je stavljen na američku misiju, koja je stigla među poslednjim, ali je imala odlučujuću ulogu u savladavanju epidemije.

„Na čelu te emisije je bio jedan od najznačajnijih epidemologa tog vremena, Ričard Strong, profesor na Harvardu, koji je došao s ekipom od preko 40 lekara i bolničara. Radili su nekoliko meseci i uspeli su na kraju da zaustave epidemiju u Srbiji, jer se strahovalo da će se ona proširiti na ostale evropske teritorije, pa čak i na Ameriku“, rekao je Pisari Tanjugu.

Izložba je, prema njegovim rečima, podeljena na nekoliko celina i koncipirana je tako da može gostovati svuda, pa i u školama, kako bi se učenici upoznali sa onim činjenicama kojih nema u udžbenicima.

„Govorimo o tome kako je izbila epidemija, kako se širila, koje su žrtve. Drugi segment je posvećen misijama koje su došle iz raznih evropskih zemalja, a poslednji segment je o doktoru Strongu i američkoj misiji“, rekao je autor izložbe i dodao da su koristili građu iz Arhiva Srbije, članke iz listova „Politika“ i „Njujork tajms“, kao i dnevnike Ričarda Stronga i doktorke Slavke Mihailović.

Izložbu je otvorio zamenik ambasadora SAD u Srbiji Kurt Doneli, koji je rekao da je čast slaviti saradnju dve zemlje.

„Ona je počela u Prvom svetskom ratu kada su ljudi u SAD uvideli strašnu tragediju i patnju Srbije i pre nego što smo zvanično ušli u rat, organizovali smo niz humanitarnih akcija kako bismo pomogli srpskom narodu. Tako da je zaista čast biti večeras u Istorijskom muzeju i slaviti samo jedan segment te početne saradnje između Srbije i SAD“, rekao je Doneli Tanjugu.

On je naglasio da su Srbija i SAD i danas prijatelji i saradnici na mnogim poljima.

„Sa Srbijom delimo iste težnje – prosperitet, mir, saradnju. Dosta radimo da pomognemo Srbiji u njenom nastojanju da postane članica Evropske unije, a ono što je najbolje, prema mom mišljenju, jeste ta razmena ljudi, niz programa koji omogućavaju ljudima iz Srbije da borave u SAD i bolje nas upoznaju i da mi bolje upoznamo Srbiju“, istakao je Doneli.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić ocenila je da je gostujuća izložba, realizovana uz podršku Amabasade SAD u Beogradu, kompatibilna sa aktuelnom postavkom „Kraj Velikog rata 1917-1918“ i može da predstavlja svojevrstan uvod.

Izložba je tokom 2018. gostovala u Šapcu, Boru, Novom Sadu i Užicu, a u Beogradu će moći će da se pogleda do 28. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.