U trendu

Izložba slovačkog naivnog slikarstva

iz SRB u Bratislavi

BRATISLAVA, 12. decembra (Tanjug) – Izložba 63 autora slovačkog naivnog slikarstva iz Srbije otvorena je u izložbenoj sali „Dvorana“ Ministarstva kulture u Bratislavi.

Izložbu, koja je otvorena sinoć, realizovala je Galerija Babka iz Kovačice, u saradnji sa Kancelarijom za Slovake koji žive u inostranstvu.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je na otvaranju da su zavičaj, ljubav, običaji i prikazivanje seoskog načina života zajednički i nepresušni motivi koji inspirišu većinu umetnika naivnog slikarstva.

„Tako se godinama unazad na prostoru Vojvodine razvijala specifična umetnost, koja je 2012. godine upisana i u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije“, rekao je Gajović, a prenosi Ministarstvo kulture u saopštenju.

Rekao je da je naivna umetnost koja se vidi na izložbi inspirisana prirodom, mirom i načinom života u prostranim vojvođanskim ravnicama.

„Tu nastaju jedinstvena umetnička dela velike vrednosti i značaja. Njih, sa mnogo ljubavi, talenta i osvećenosti, stvaraju slikari naivne umetnosti u Kovačici“, kazao je Gajović.

Gajović je podsetio na dobar odnos Slovaka i Srba koji ima dugu tradiciju i naveo brojne Srbe koji su svoje obrazovanje sticali u Bratislavi.

U sklopu svečanog otvaranja izložbe organizovan je i sastanak stručnjaka u oblasti kulture, sa ciljem da se slovačko naivno slikarstvo u Srbiji predloži za spisak nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKO.

Pored Aleksandra Gajovića, na otvaranju izložbe obratila se i ministarka kulture Slovačke Republike Ljubica Lašakova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.