U trendu

Konkurs za najbolji savremeni dramski tekst Hartefakt fondac

BEOGRAD – Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, raspisala je konkurs za najbolji savremeni dramski tekst, najavili su iz Hartefakta.

Ovaj konkurs se održava sedmi put, a svoj predlog za savremeni angažovani celovečernji dramski tekst mogu poslati autori i autorke koji imaju prebivalište na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Kosova i Srbije.

Hartefaktov konkurs postao je prepoznatljiv kako u stručnoj, tako i u široj kulturnoj javnosti, a brojni nagrađeni tekstovi su kasnije osvojili i vodeće regionalne festivalske nagrada i afirmisali njihove autore i autorke u vodeće pozorišne ljude regiona.

Članovi žirija ovogodišnjeg konkursa su istaknuti regionalni stručnjaci u oblasti pozorišnog stvaralaštva Žanina Mirčevska, ovogodišnja predsednica žirija, dramska autorka iz Slovenije, višestruko nagrađivana dramaturškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, Biljana Srbljanović, dramaturškinja i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Alban Ukaj, pozorišni i filmski glumac, čiji je poslednji film „Brak“ ove godine nominovan za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma sa neengleskog govornog područja.

Žiri će doneti odluku o pobedničkom tekstu, za koji je predviđena novčana, kao i premijerno izvođenje drame u produkciji Hartefakta u nekom od regionalnih pozorišta. Žiri će, takođe, i objaviti ući izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova koje će Hartefakt objaviti u elektronskoj formi.

Konkurs je otvoren do 29. oktobra ove godine, a žiri će objaviti svoju odluku 16. decembra.
Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Prijavljivanje na ovogodišnji konkurs vrši se slanjem odštampane, nepotpisane kopije teksta, uz slanje šifre.

Dodatne informacije o konkursu, kao i o načinu slanja mogu se naći na sajtu Hartefakt fondacije.

Sedmi po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.