U trendu

Konstanca Makras otvorila 53. Bitef festival

BEOGRAD – Jedna od vodećih svetskih koreografkinja, Konstanca Makras, čija je predstava „Big in Bombay“ s velikim uspehom gostovala na 40. Bitefu, otvorila je večeras u Narodnom pozoristu u Beogradu 53. izdanje tog festivala koji joj je, kako je istakla, posebno drag.

Makras, koja je 2008. u poodmakloj trudnoći bila u žiriju Bitef festivala, a sada priprema sa Bitef dens kompanijom predstavu „Gradovi kojih više nema“ za novu sezonu Bitef teatra, istakla je da Bitef festival pruža mogućnost da se čuju različiti glasovi što je posebno važno „u vreme poltičkog armagedona“.

„Nakon izvođenja predstave ‘Big in Bombay’ publika je bila iznenađena što je jedna plesna predstava toliko politična, ali za mene ples jeste političan, jer je telo kao osnovno sredstvo izraza u plesu uvek politično. I predstava koja će imati premijeru 1. oktobra u Bitef teatru jeste politična i bazira se na uspomenama preživelih u bombardovanju Drezdena“, rekla je Makras.

Ona je objasnila da se komad bavi traumama iz bombardovanja koje su univerzalne i da je posmatrala sve to kroz arhitekturu kao umetnost sećanja, praveći paralelu između Drezdena i Beograda pošto su oba grada bila bombardovana.

„U vreme političkog armagedona širom sveta, naša pozicija, pozicija pozorišnih stvaralaca i igrača, vrlo je važna. Važno je da zauzmemo stav, a istovremeno smo zarobljeni između političke korektnosti i pravičnosti i potrebe da izvršimo određen uticaj. Zato su festivali poput Bitefa vrlo važni jer su mesta gde mnogi glasovi mogu da se čuju“, istakla je Makras.

Nakon jučerašnjeg dana Prologa sa projektom „Beograd na daljinski“ Štefana Kegija i „Rimini protokola“, za svečano otvaranje festivala odabrana je predstava „Orest u Mosulu“, u produkciji pozorišta NTGent (Belgija) i režiji jednog od politički najprovokativnijih reditelja današnjice, Mila Raua.

Rau problematizuje Eshilov „optimizam“ iz „Orestije“ i postavlja pitanje da li su u današenjm svetu moguće pravo, pravda, demokratija.

Ovogodišnji Bitef festival pod sloganom „Počnimo ljubav iz početka“ posvećen je imerzivnom pozorištu, u kome se brišu granice između izvođača i publike, i preispitivanju zajednice, njene krize, odnosa pojedinca i grupe.

Do 26. septembra, u okviru glavnog programa, biće izvedeno ukupno 12 predstava iz Belgije, Brazila, Nemačke, Nigerije, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske i Švajcarske.

Publika će gledati predstave „Istorija nasilja“ Tomasa Ostermajera, „Yuropa“ Kuduza Onikekua, „Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka“ Fie Menar i Žan-Lika Božola, „O mesu i betonu“ Lusiane Lare, „Retke ptice“ francuske trupe „Vuk za čoveka“ i „Pozvani“ Sepe Bajensa.

U okviru strategije Bitefa da promoviše domaće i regionalno pozorište u širem međunarodnom kontekstu, na festivalu će biti izvedene dve predstave iz Srbije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije: „Zašto je poludeo gospodin R?“ (JDP, režija Bobo Jelčić), „Tartif“ Igora Vuka Torbice u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i SNP-a iz Novog Sada, „Mladež bez Boga“ u režiji Boruta Šeparovića (ZKM i Montažstroj iz Zagreba) i „Ali: strah jede dušu“ u produkciji SNG Drama iz Ljubljane i režiji Sebastijana Horvata.

Ove predstave će gledati i više od 40 novinara, kritičara, teatrologa, producenata, umetnika i selektora međunarodnih festivala iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BIH, Rumunije, Bugarske, Engleske, Belgije, Japana, Nemačke, Francuske, Južne Koreje, SAD i Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar