najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

“Miri Stupici s ljubavlju” 3. oktobra u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište u Beogradu, u znak sećanja i poštovanja na slavnu srpsku i jugoslovensku glumicu Miru Stupicu, organizovaće 3. oktobra, na Velikoj sceni prigodnu svečanost pod nazivom “Miri Stupici s ljubavlju”.

O pozorišnoj divi, te večeri od 19.30 sati govoriće njene kolege, eminentni umetnici, iz pozorišnih kuća u kojima je ostvarila izuzetnu karijeru, a koja ju je i “krunisala” za glumicu 20. veka, najavio je nacionalni teatar.

Tom prilikom biće prikazani i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i televizijskih serija koji će podsetiti na neke od njenih antologijskih uloga.

Narodno pozorište u Beogradu u kojem je Mira Stupica počela i završila karijeru, ovim povodom pokreće i inicijativu da se ustanovi nagrada sa imenom slavne glumice.

Istog dana, u 19 sati, u foajeu pozorišta, biće predstavljen i deo postavke “Mira Stupica glumica veka”, kojom je Narodno pozorište obeležilo 90. rođendan legendarne glumice.

Mira Stupica je bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu od 1941. do 1943, potom 1947. godine, a poslednji angažman zajedno sa Bojanom Stupicom, potpisala je 1. septembra 1959. u vreme upravnika Milana Bogdanovića.

Prva uloga u Narodnom pozorištu bila je Druga devojka u predstavi “Đido” Janka Veselinovića – Dragomira Brzaka koja je u režiji Dušana Radenkovića premijerno izvedena 20. decembra 1941. godine.

Poslednja rola koju je ostvarila u nacionalnom teatru bila je Stana u predstavi “Stanoje Glavaš” Đure Jakšića, koja je premijerno izvedena 3. oktobra 1979. godine u režiji Gradimira Mirkovića.

Mira Stupica je preminula 19. avgusta u Beogradu, u 93. godini, a ispraćaj za kremaciju posmrtnih ostataka održan je četiri dana kasnije, 23. avgusta, na Novom groblju u Beogradu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike