U trendu

Nagrada Mangelos Katarini Petrović

BEOGRAD – Katarina Petrović, saradnica Centra za promociju nauke u okviru art+science programa, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“.

Kako je saopštio Centar za promociju nauke, odluka o dodeli nagrade objavljena je sinoć na otvaranju izložbe finalista u galeriji Remont u Beogradu.

U finalu za nagradu „Mangelos“, koja podrazumeva dvomesečni studijski boravak u Njujorku i samostalnu izložbu po povratku u Beograd, bili su i Nina Galić, Jelena Pantelić, Darko Vukić i Julija Zaharijević.

Na izložbi finalista nagrade „Mangelos“ Katarina Petrović predstavila je rad Cosmologicus v. 2.0. – generativnu instalaciju u kojoj se radio signali sa planete Jupiter prevode u jezik kao oblik automatizovane poezije. Rad je sačinjen od zapisa Jupiterovih radio signala, kompjuterskog softvera, tj. generativnog procesa, crnog kvadrata na staklenoj osnovi, i 32 knjige.

Katarina Petrović (1986, Niš) je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo smešteni u sferu u kojoj se prepliću umetnost i nauka. Njeno istraživanje se fokusira na kosmogoniju, proces stvaranja i pojam generativnosti, a u radu koristi medije kao što su tekst, jezik, zvuk i kod.

Studirala je slikarstvo u Beogradu, Hagu i Parizu, a svoje radove izlagala je na samostalnim i grupnim izložbama u Beogradu, Arnehmu, Hagu, Milanu, Roterdamu i Ljubljani.

Nagrada “Mangelos” je priznanje koje nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a deo je međunarodne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.