U trendu

Najbolji evropski dokumentarci i kratki filmovi na Paliću

PALIĆ – Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline, a ove godine uvodi se program „Novi evropski dokumentarni film“, za koji selektor Igor Toholj kaže da je prirodan nastavak orijentacije festivala ka aktuelnim tendencijama u evropskoj produkciji, s obzirom na to da dokumentarci već duže vreme zauzimaju ravnopravnu poziciju sa iganim filmom na evropskim festivalima A kategorije.

Selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ obuhvatiće pet filmskih ostvarenja: „Varda od Anjes“(Agnes Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule francuske rediteljke Anjes Varde, „Bez udarca“ (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje, „Gde si Žoao Žilberto?“ (Georges Gaćot), „Wongar“ Andrijane Stojković i „Proslava“ (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana.

„Odabrani filmovi su svi na svoj način, bez obzira na stil i pristup temi, snažna, iskrena svedočanstva o životima ili sudbinski važnim događajima u kojima su učestvovale značajne ličnosti za evropsku u svetsku kulturu ili dramatična svedočanstva kakva mogu biti prikazana samo u dokumentarnoj formi“, rekao je Toholj Tanjugu.

U selekciji „Eco Dox“ publika će gledati filmove „Zelena laž“ (Werner Boote), „Nebo, zemlja i čovek“ (Caroline Reucker), „Sojalizam“ (Stefano Liberti i Enrico Parenti), „Heroj ovaca“ (Ton van Zantvoort), „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ Sonje Đekić i „Dobrodošli u Sodomu“ (Florian Weigensamer, Ćristian Krones ).

„Kao što uvek pokušavamo da se bavimo raznim aspektima ekološke svesti, različitim oblastima ljudske delatnosti tako je i ovog puta. Ove godine program otvaramo filmom koji na angažovan način preispituje pojam održivosti i tu sve više prisutnu propagandnu mantru razotkriva proslavljeni reditelj Verner Bute. Svedoci smo postojanja medijski eksploatisanih lažnih teorija o ekološkoj održivosti koje su neodržive u borbi sa svakodnevnom trkom multinacionalnih kompanija za profitom, a prvi put program Eco Dox je i autoreflesivan i preispituje neke aksiome borbe za očuvanje životne sredine“, rekao je Toholj.

Smatra da je za jedan festival poput FEF Palić važno da u svom programu neguje i ovakve selekcije, samim tim što se i dobar deo festivalskih dešavanja odvija u okruženju jezera koje je u režimu sanacije kao ekološki zagađena sredina.

Toholj kaže da je produkcija dokumentarnog filma u Evropi bogata i raznovrsna i čini se da nikada nije bila bolje podržana od industrije.

„Imamo situaciju da su u jednom sistemu platformi za podršku povezane sve faze od razvoja, produkcije do distribucije. Postoji jedno nikad veće mnoštvo festivala, razvojnih laboratorija i koprodukcionih foruma i prodor dokumenarnih filmova u sistem festivala igranog filma“, naglasio je Toholj.

Primećuje i da neki od doajena, kakav je recimo Verner Hercog, paralelno sa igranim filmovima snimaju i dokumentarce, ili na primer Pedro Almodovar koji se u novije vreme pojavljuje u ulozi producenta dokumentarnih filmova.

„Dokumentarni film brže i neposrednije odgovara ili se barem trudi da kreativno svedoči o izazovima savremene civilizacije u svim njenim oblicima. Publika mnogo lakše razvija empatiju prema protagonistima dokumentaraca i identifikuje se sa njihovim problemima i sudbinama reflektujući svoje“, naglasio je Toholj.

U okviru selekcije „Short matters“ biće prikazani kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije 2018: „Akvapark“ (Ana Moreira), „Potpisao sam peticiju“ (Mahdi Fleifel), „Beg“ (Laetitia Martinoni), „Kontejner“ (Sebastian Lang), „Oni koji žele“ (Elena Lopez Riera), „Stid“ (Petar Krumov), „Kolika je šteta“ (Heather Phillipson), „Oslobodite pse“ (Manue Fleytoux), „Godine“ (Sara Fgaier), „Zarobljenik društva“ (Rati Tsiteladze).

Na programu će biti i „Matura ’97“ (Pavlo Ostrikov), „Gnu Wildebeest“ (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), „Burkina Brandenburg Kompleks“ (Ulu Braun), „Kapitalizam“ (Pablo Munoz Gomez) i „Meryem“ (Reber Dosky).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.