U trendu

Naučni skup na „Danima srpskog duhovnog preobraženja“

    DESPOTOVAC – U okviru kulturne manifestacihje 26. Dani srpskog duhovnog preobraženja, koja se održava od 19.avgusta do 28.avgusta u Despotovcu, danas je u Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ u ovom gradu počeo dvodnevni naučni skup na temu „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti“.
   Učešće u razgovoru na ovu temu prijavilo je 17 naučnih radnika, akademika i profesora fakulteta.

  Ovo je deseta godina kako se, u okviru ove manifestacije, održava ovaj skup, a sinoć je prestavljen j zbornik sa prošlogodišnjeg skupa.

Govorili su prof. dr Zlata Bojović, dopisni član SANU i prof. dr Radivoj Radić.     Danas će, u okviru ove manifestacije, u Narodno biblioteci, biti održano i predavanje „Resava kao čudo srednjeg veka“ i prestavljena knjiga „Manasija – nebo na zemlji“. Govorice prof. dr Oliver Tomić.

    Na programu su i književno veče Pere Zubca i izložbe slika, u Kulturnom centru, Vlatke Milenković i u Manastirskoj vodenici dela koja su nastala tokom „Likovne kolonije 2018“
    Naučni skup biće nastavljen sutra, kada će u Narodnoj biblioteci biti održana i tribimna „Dva veka od prvog izdanja Vukovog rpskog rječnika“. Na ovu temu govoriće prof. dr Rada stijević, dr Nataša Vulović i dr Marina Spasojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.