U trendu

Nebojši Iliću nagrada „Zoranov brk“

ZAJEČAR – Žiri 27. Festivala Dani Zorana Radmilovića odlučio je danas da nagradu „Zoranov brk“ dodeli Nebojši Iliću za ulogu mađarskog plemića, grofa Andrenjija Ištvana.

Žiri je radio u sastavu Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nebojša je na pres-konferenciji istakao da je on „uskočio“ u ovu ulogu kao alternacija Gordanu Kičiću, koji je zbog obaveza odsutan ove godine iz predstave.

„Kod uskakanja je nezgodno što svi misle da si uljez i da tu ne pripadaš. Ispada da oni igraju predstavu, a ja i dalje probam, što nije ni loše, mada je malo stresno. Kad smo bili mladi glumci, mnogo smo uskakali. Mislili smo da stariji glumci zloupotrebljavaju našu mladost, ali to izvežba glumca i u velikoj meri pripremi njegov aparat. Ja sam tek sada jako zavoleo ulogu Andrenjija Ištvana i polako počinjem da se opuštam i da se igram sa njom“, kazao je Ilić.

Ovo je drugi Brk koji je Ilić osvojio na Zoranovim danima.

Prvi je dobio 2010. godine za predstavu „Čekaonica“, takođe u režiji Borisa Liješevića.

„Osvojiti Brk drugi put znači mnogo“, ističe Ilić.

Navodi da je to možda neka potvrda naše želje da pripadamo Zoranu i da pripadamo celoj toj generaciji glumaca u Ateljeu, da smo zbog njih počeli da se bavimo glumom, da verujemo u pozorište u koje su oni verovali, da imamo odnos prema poslu kakav su nam oni ostavili.

„To je neka vrsta etike koja je ugrađena u naše ličnosti i naše živote, koje sad ovi mladi glumci takođe usvajaju i održavaju i neko svedočanstvo da je to što je radio Zoran duboko zaoralo tu brazdu u Ateljeu 212, zapravo toliko duboko da će to zauvek da se oseća u Zoranovom pozorištu“, kazao je Ilić.

„Dani Zorana Radmilovića“ biće nastavljeni ečeras nastupom Narodnog pozorišta „Ivan Vazov“ iz Sofije sa predstavom „Krivac“ Dimitra Dimova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.