U trendu

Nova biblioteka aforizama na internetu

BEOGRAD – „Projekat Rastko“ – mreža elektronskih biblioteka i zajednica posvećenih umetnosti, tradiciji i društvenim naukama, u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, pokrenula je biblioteku aforizama „Mudrost u malom“.

Biblioteka aforizama „Mudrost u malom“ počela je sa objavljivanjem priloga 22. februara 2012, a kao zaseban sajt formirana je danas.

Sadrži aforizme iz autorskih knjiga, antologija, manjih kolekcija, biografije aforističara, razgovore sa njima, najave i arhivu događaja, listu linkova na srodne sajtove.

Glavni priložnici ove biblioteke su sami aforističari i njihovi izdavači.

Uredništvo biblioteke aforizama čine Đorđe Otašević, Tamara Lujak i Dejan Ajdačić.

Mihailo Stefanović je informatički postavio biblioteku, a likovno oblikovanje sa karikaturom akrobate na žici Nikole Otaša (1960-2016) i rozetom „Projekta Rastko“ uradio je Nenad Petrović.

Biblioteka čini opštedostupnim u elektronskom vidu ogromnu kolekciju aforizama ponajviše srpskih, ali i autora iz drugih balkanskih zemalja.

Njeni tvorci i urednici žele da ova elektronska biblioteka bude mesto za sve koji traže mudrosti u malom, polazno mesto za filološka i kulturološka istraživanja aforizama, kao i mesto povezivanja sa aforističarima van Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.