U trendu

Poslednji tango Mije Aleksića

Kao melem na ranu proslavljenom jugoslovenskom i srpskom glumcu Miji Aleksiću dolazi 1992. godine poziv Gorana Paskaljevića za film „Tango argentino“.

U toploj priči o druženju nekoliko penzionera sa jednim dečakom, Mija se opredeljuje za ulogu Hulija Popovića, ostarelog pevača i igrača tanga. Bila je to njegova poslednja uloga.

Ovaj lik, potpuno suprotan od svih koje je glumio na filmu, ponovo je osvojio nagrade i pobrao aplauze, a novinarima je veliki glumac rekao da je birao ovu ulogu i gradio je zajedno sa rediteljem. Na festival u Nišu, gde je primio još jednu nagradu, došao je bolestan, kao što je bio lošeg zdravlja i kada je snimao „Tango argentino“.

„Plašio sam se da prijatelje ne uvalim u nevolju ako me bolest natera da prekinem snimanje“, govorio je Mija.

Lekar koji je danonoćno bdio nad njegovim zdravljem govorio mu je: „Da vam prepišem još neki film kao terapiju?“, jer Mija nije krio: „Bilo mi je tako lako da igram, kao terapija…“

U bolesti je Mija često morao da obilazi lekare. Čim bi ga prepoznali, ostali pacijenti bi ga puštali u ordinaciju preko reda. Imao je objašnjenje: „Berem plodove minulog rada.“ Sve je manje prisutan u javnosti. Publika ga je videla još jednom 1994. godine na jubilarnoj proslavi 45-godišnjice radio-emisije Veselo veče.

Mir nalazi u kući, sa ženom Ivankom – Bebom. I sve tako do nedelje, 12. marta 1995. godine, kada stiže vest da je u beogradskoj bolnici umro Mija „nacionale“, prenosi Kurir.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike