Predstavljen Kaleidoskop, pet nedelja umetnosti

NOVI SAD – U Novom Sadu, na centralnom platou Limanskog parka, predstavljen je Kaleidoskop, program Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Kaleidoskop kulture je delo zajednickog kreiranja prostora i programa kojim se, kroz mnoštvo umetnosti, reprezentuje sva ona različitost i jedinstvenost slike Novog Sada. U ovih pet nedelja imacemo priliku da vidimo 1000 umetnika, 400 programa, na 80 lakocija u saradnji sa 60 organizacija“, rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije, objašnjavajući na koji način će Kaleidoskop doprineti razvoju kulture u Novom Sadu.

„Ovaj proces je trajao godinu dana, a realizuje se u 5 nedelja i sve što uradimo biće legat ovom gradu“, naglaša Milenković i dodaje da će u poslednjoj fazi publika oceniti projekat.

„Ovakav projekat donosi jedinstvenu sliku o tome koliko ima dešavanja u gradu i koliko institucija, organizacija i pojedinaca učestvuje u svemu“, rekao je Miloš Vučević, gradonačeknik Novog Sada.

On je pomenuo i ulogu države u razvoju kulture grada i rekao da će uskoro Republika dati 250 miliona dinara iz budžeta za „Kinesku četvrt“, deo grada u kom se nalaze mnogobrojne umetničke radionice i koncertne sale, kao i Studentski kulturni centar Novog Sada.

„Treba razmisliti šta radimo i posle 2021. Nemamo nameru da zaustavimo ovaj proces“, istakao je Vučević i dodao: „Koji grad u Evropi sa ovoliko stanovnika može da se takmiči sa Novim Sadom. Gde god da se okrenemo čujemo turiste“, rekao je on, ističući povezanost kulture i turizma.

Stručni saradnik Fondacije dr Lazar Jovanov istakao da su pomenute aktivnosti samo pripremanje terena za dolazak titule – Novi Sad prestonica kulture 2021. godine. Takođe, najavio je i naredne aktivnosti, ali i istakao bitnost ,,participacije građana“, odnosno publike koja mora biti u fokusu i koja treba da potvrdi kvalitet ovog programa.

,,Kaleidoskop kulture će doprineti da se dešavanja ne preklapaju, a da se ujedine udruženja, organizacije i pojedinci“, ističe na posletku Jovanov.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike