U trendu

Preminula poznata srpska pevačica (video)

U 87. godini preminula je pevačica izvorne muzike Dubravka Nešović.

Pevačica starogradske, narodne muzike i romansi Dubravka Nešović preminula je u staračkom domu na Karaburmi u Beogradu, gde je skromno živela skoro 20 godina.

Rođena u Novom Bečeju, muzikom je počela da se bavi u Nišu i, zatim, u Beogradu.

Dobivši državnu stipendiju, pružena joj je prilika i da se usavršava u belgijskom Brižu, gde je postala prvi magistar srednjovekovne duhovne muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

Vrsna umetnica je svojevremeno prva zapevala neprolaznu kafansku pesmu „Bolujem ja, boluješ ti“.

Objavila je 18 singlova, pet albuma i dva kompakt-diska. Pevala je, pored srpskog, i na ruskom i mađarskom jeziku.

Učestvovala je na više od 3.500 humanitarnih koncerata. Nastupala je na mnogim festivalima, a pojavila se i u nekoliko popularnih filmova i TV serija.

(RTS)

2 komentara
  1. Metuzalem

    Prva ljubav zaborava nema,poslednje zbogom lepotice…!

  2. ANDREJ

    .Nazalost,tako prolaze veliki ljudi,ljudi za koje nismo imali sposobnosti,da procenimo njihovu velicinu.Govorim naravno o velikoj umetnici Dubravki Nesovic.Decenijama se o njoj nista nije culo.Takva zena,sa takvim glasom,u drugoj nekoj zemlji,dobila bi sva moguca priznanja i nacionalnu penziju.Ponavljam,mi nismo u stanju da odvojimo sir od surutke, kako kaze narodna izreka.Po medijima se hvale neke fokl pevacice,koje nisu dorasle ni cipele da ciste Dubravki Nesovic,kako letuju na Maldivima,kako su zakupile Predsednicki apartman u hotelu sa sest zvezdica,u Dubaiju!!! A velika Dubravka Nesovic,od svoje bedne penzije,nije mogla da placa ni taj najjeftiniji Dom za stare,na Karaburmi. Niko,pa nijedan novinar nije nikada(makar iz listova ALO i Informer) nije nasao za shodno,da objavi njenu zivotnu pricu.Imamo mnogo pevacica folkerki,koje misle da su „kraljice“,ali NE.Prava kraljica je umrla.Bila je to,Dubravka Nesovic.Slava joj i hvala za sve one predivno otpevane pesme,koje ce u nasem secanju,ostati za vecnost.

Napišite komentar