U trendu

„Prvi kralj“ otvara Festival italijanskog film u Beogradu

BEOGRAD – Projekcijom filma „Prvi kralj“ Matea Roverea, večeras će u Jugoslovenskoj kinoteci biti otvoren Festival italijanskog filma koji će u Beogradu trajati do 28. septembra, najavili su organizatori u Italijanskom institutu za kulturu.

Prvi deo programa činiće savremeni italijanski filmovi mladih reditelja, dok će drugi deo biti posvećen oskarovcu Pijeru Tosiju, kostimografu koji je svojim radom obeležio najznačajnija dela Lukina Viskontija i drugih reditelja.

Ovim povodom, u Beograd dolaze brojni gosti iz Italije.

Pored Gabriele Karluči, umetničkog direktora festivala, reditelja, producenata i glumaca iz filmova koji će se naći na programu, u Beogradu će boraviti i predstavnici Ministarstva kulture Italije, predstavnici Filmskih komisija Lacija, Pulje, Bazilikate, Sardinije i Abruca, direktor Eksperimentalnog centra za kinematografiju kao i više distributera.

U toku manifestacije u Kinoteci će biti otvorena i izložba radova Pijera Tosija.

Gosti Festivala imaće priliku da pogledaju filmove iz savremene srpske filmske produkcije.

Ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo rekao je da je festival fina tradicija koja se ponavlja i ove godine.

„Film je centralni sektor promotivnog sistema od strane Ministarstva kulture Italije koje u velikoj meri promoviše italijanski film svuda u svetu. U maju smo imali prvo izdanje „Sedmice italijsnakog filma“ Fare Cinema zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Ministarstva inostranih poslova Srbije. Kinematografija u Srbiji je veoma slična našoj italijanskoj i veoma je važna razmena između dve kulturne sredine kao što je to slučaj na ovom festivalu“, kazao je Kašo.

Gabrijela Karluči je zahvalila Gordanu Matiću direktoru Filmskog centra Srbije, jer je ta institucija kultura veoma važna za festival koji će se odigrati u Beogradu.

„Srećna sam zbog prilike da se italijanski i srpski profesionalci sretnu na jednom mestu, ovde u Beogradu. Imamo dve koprodukcije između Italije i Srbije…Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti videti neki od tih filmova. Gordan je Matić je imao već nekoliko sastanaka sa kolegama iz Italije i nadam se da ćemo svi zajedno pomoći da se intezivira saradnja između sve kinematografije“ kazala Karlići.

Prema njenim rečima pored italijsnkih komedija koje su prepoznatljive svuda po svetu, večeras ćemo videti remek delo.

„Beogradska publika će imati prilike da vidi film u kojem glumci govore na staro-latinskom jeziku. Na programu su i ostvarenja „Bićemo lepi i mladi“ i „Kompromisnu svadbu“ koja su veoma popularna u Italiji“ kazala je Karluči

Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke napomenuo ja da festival predstavlja izuzetno mesto na kojem se gledaju zanimljivi filmovi, a profesionalci iz Italije i Srbije razmenjuju iskustva.

„Nadam se da ćemo već na narednom izdanju festivala predstaviti filmove koji su nastali kao koprodukcija između Srbije i Italije. Naročito sam srećan što ćemo biti u prilici da prikažemo našim gostima iz Italije filmove iz Srbije“, kazao je Vujović.

Gordan Matić je napomenuo da se nada da će već od sledeće godine biti većih olakšica za snimanje filmova u italijanskoj produkciji u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.