U trendu

SL. Glasnik objavio „Ogledalo niščih duša“

BEOGRAD – Najbolji dokaz da „Službeni glasnik“ ozbiljno shvata svoju misiju štampanja dragocenih knjiga koje su sve, samo nisu komercijalne, ali zato pripadaju lektiri koja je neophodna ako se želi dubinski razumeti mistična filozofija srednjeg veka, je objavljivanje spisa Margerit zvane Pore „Ogledalo niščih duša“.

Knjiga je štampana u biblioteci “ Umetnost i kultura“ u kolekciji “ Tragovi“ koju uređuje Jovica Aćin, a preveo ju je i napisao uvod i komentare Lazar Nešić-

Zbog ovog spisa koga se nije htela odreći ni pod mukama inkvizicije Margeritn zvana Poret je spaljhena na lomači u parizu 1310. godine a sa njom su gorele i njene knjige ali nekim čudom je nekoliko primeraka spaseno i tako je njeno kapitalno delo „Ogledalo niščih duša“ stiglo do naših dana na starofrancuskom jeziku i sada možemo i mi da ga u odličnom prevodu čitamo na našem jeziku.
„Ogledalo…“ je bilo prevedeno na više jezika i to je doprinelo da se sačuvaju neki primerci uprkos optužbama katoličke crkve da su to jeretičke knjige a danas se smatra da je to jedno od najznačajnijih mističnih spisa srednjega veka. Njegovu autorku su nazvali „jednim od četiri ženska jevanđelista“. Inače ovo je jedno od retkih dela koje je u 13 veku napisala ženska ruka između 1285-1295.
Margerit Poret se u svom spisu zalagala za dve crkve „velika Sveta crkva“ naime zajednica slobodnih duša koje su postojale jednom voljom BOžiom i “ mala Sveta crkva“ zajednica slobodnih dušsa , zjaednica običnih, neprosovtljenih hrišćana a razdvaja ih latentno odustvo potrebe za crkvenom hijerarhijom. I onima koji su nišce duše nije potrebno ni sveštenstvo ni pričešće već trebaju da prevažilaženjem mističnog puta neposredno se sjedine sa Bogom.

Između duše i Drugog ne sme ništa da postoji nikakav posrednik niti neka institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.