U trendu

U Otavi počeo festival pozorišta u dijaspori

Otavski festival srpskih emigrantskih teatara (OFSET) otvoren je ovog vikenda u Kanadi i trajaće do 18. oktobra, a ove godine publika će moći da vidi pet predstava pozorišta iz Otave, Toronta i Čikaga.

Festival je u subotu otvoren komedijom „Juriš u budućnost“ niškog autora Miroljuba Nedovića u izvođenju Srpskog pozorišta iz Toronta, jednog od najstarijih savremenih srpskih pozorišta u Kanadi.

Sinoć je prikazana melodrama „Tako je moralo biti“ Branislava Nušića u režiji Mladena Obradovića. To je priča iz starog Beograda o moralnoj degradaciji (ne samo tadašnjeg i ne samo srpskog) društva u kome su ljubav i čast potčinjeni novcu.

„Iako predstave kreiraju i igraju prevashodno amateri u mnogima ima pozorišnih profesionalaca po obrazovanju i angažmanu. Neki su glumci ili reditelji bili i u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, a neki su se školovali u Kanadi. Pojedinci predaju na dramskim i drugim pozorišnim katedrama uključujući i univerzitetske“, kazao je agenciji Betu direktor i organizator Ofseta i jedan od osnivača Srpskog teatra u Otavi Milivoje Jevtović.

On je kazao da se iseljenička populacija u Kanadi pored svojih redovnih poslova često i paralelno bavi i nekim vidom umetnosti.

„To govori ne samo o interesovanjima i ljubavima nego i o visokom intelektualnom nivou pripadnika takozvane novotalasne generacije doseljenih 1990-ih godina prošlog veka“, rekao je Jevtović.
On je najavio još tri predstave ovogodišnjeg Ofseta, sve iz Toronta, od kojih je prva monodrama Miodraga Mime Karadzića „Ču ja ljubomoran“ u režiji Živka Cerovića i izođenju Đurđije Živković na programu u petak, 16. oktobra.Slede predstave „Samoubica“ Nikolaja Erdmana u režiji Aleksandra Lukača u subotu i „Fizičari“ Fridriha Direnmata reditelja Vojina Vasovića u nedelju.
Festival, koji je jedinstvena manifestacija u srpskoj dijaspori u Kanadi i Severnoj Americi, održava se već devet godina, a na njemu su, računajući i ovogodišnje, prikazane 34 predstave.

Prvi put na ovom netakmičarskom festivalu ne učestvuje osnivač, organizator i domaćin, Srpski teatar u Otavi, koji je osnovan 2003. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.