U trendu

Uručena Vukova nagrada

BEOGRAD – Vukova nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je danas u Predsednistsvu Republike Srbije 55. put.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, zahvalivši ovogodišnjim dobitnicima na tome što godinama i decenijama obogaćuju kulturni i društveni život naše zemlje, konstatovao da su tokom prethodnih 55 godina laureati Vukove nagrtade, „vanvremenski izvođači, stvaraoci i mislioci, došli u naše živote kao nosioci i tvorci izuzetnih kulturnih promena“, zbog čega ova nagrada raskida stege konvencionalnog, pobuđuje duh i rasplamsava maštu.

Vukosavljević je primetio i da nit koja poveazuje sve dosadašnje dobitnike Vukove nagrade jeste smelost koja se manifestuje u raznim oblicima i u različitim vremenima.

„Svaki od laureata, na svoj način, imao je hrabrosti da se datom kulturnom i društvenom kontekstu suprostavi ili u njemu učestvuje svojim originalnim konceptom, da unese promenu i inovaciju u jednobraznu svakodnevnicu. Sama smelost nije dovoljna. Promena iziskuje posvećenost – delanje, otvorenost, činiti nevidljivo -vidljivim. Promena zahteva iskru, ali takođe i disciplinu da se odneguje ta iskra“, naglasio je ministar.

Vukosavljević je podvukao da su ovogodišnji laureati Vukove nagrade dokazali svoju smelost i posvećenost kroz kulturno delanje, svojim radom se suočili sa složenom realnošću i sukobljavajući se sa svakodnevnicom, stvorili put napred, otvarajući ga u novu budućnost, kao „svetao primer nezavisnog prostora između lične refleksije i javnog pritiska“.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić rekao je da je Vukovu nagradu do sada ponelo više od 500 laureata čije bi biografije mogle da uđu u posebnu monografiju znamenitih ličnosti Srbije.

On je kazao da planiraju da naprave izložbu dela svih likovnih umetnika koji su dobili Vukovu nagradu i dodao da bi bilo zanimljivo da se organizuje ciklus književnih večeri na kojima bi bilo predstavljeno stvaralaštvo književnika nagrađenih istim priznanjem, kao i ciklus koncerata muzičkih umetnika – laureata.

Vukovu nagradu za 2018. dobili su narodni umetnik Predrag Živković Tozovac, filmski umetnik Božidar Zečević, privrednik i mecena kulture Milutin Ignjatović, muzički umetnik prof. Smiljka Isaković, vajar i slikar mr Leposava Milošević Sibinović, vajar, slikar, grafički dizajner Mirko Mrkić Ostroški.

Nagrada je pripala i Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ iz Despotovca, dramskom piscu i reditelju Bratislavu Petkoviću, „Politikinom zabavniku“, profesoru narodne književnosti na Filološkom fakultetu dr Bošku Suvajdžiću.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su književnik Pero Zubac, Mitrovačka gimnazija (Sremska Mitrovica) i Poljoprivrdena škola sa Domom učenika „Sonja Marinković“ (Požarevac).

U ime nagrađenih obratio se Pero Zubac: „Svi mi smo, uveren sam, radili koliko smo mogli i koliko smo umeli da bar zrnom zlata ili odsjajem srebra doprinesemo narodnoj riznici i ovo visoko i dragoceno priznanje, nadam se, prihvatamo kao podstrek da istrajemo, koliko možemo i koliko budemo umeli u traganju za smislom stvaranja“.

„I kako je naš Vuk Stefanović Karadžić jednom, kako samo davno, rekao: „U svima ovijem poslovima, glavno je, ili upravo reći jedino, moje namjerenije bilo korist i slava naroda našega“. I naše, Vuče“, istakao je Zubac.

Ceremonija je počela „Himnom Vuku“ Stevana Stojanovića Mokranjca i minutom ćutanja kojim je odata pošta nedavno preminulom slikaru Momčilu Momi Antonoviću, koji je bio u žiriju za dodelu nagrade.

Uručenju Vukove nagrade prisustvovali su, između ostalih, ministri Zoran Đorđević, Branislav Nedimović i Goran Trivan, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, pomoćnica ministra kulture Ivana Dedić, predstavnici grada, verskih zajednica, ambasada, ustanova kulture i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.