U trendu

Uručenje nagrade „Dositej Obradović“ Ljubomiru Simoviću

Akademiku Ljubomiru Simoviću sutra će u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti biti uručena nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo za 2016. godinu.

Žiri je ocenio da Simović, pesnik, dramski pisac i esejista, „umetničkom visinom svojih stvaralačkih dometa, žanrovskom i tematskom raznolikošću svoga dela, otkrivalačkim svedočenjem o našem nasleđu i savremenosti, ođekom svoga stvaralaštva, posebno dramskog u razdaljenim svetskim kulturnim centrima, svagda živom, dositejevskom brigom za opstanak, slobodu i napredak srpskog naroda u složenim i sve neizvesnijim okolnostima savremene istorije, predstavlja danas, i poodavno, izrazitu kreativnu individualnost i vazda kritički budnog posvećenika temeljnim pitanjima naše duhovne i društvene stvarnosti“.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Srpske akademija anuka i umetnosti, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Na svečanom uručenju biće izvedena kompozicija Baronijana Vartkesa „Vostani Serbie“ na stihove Dositeja Obradovića, prof. dr Radivoje Mikić besediće o književnom stvaralaštvu Ljubomira Simovića, dok će laureat čitati izbor iz svoje poezije.

Kompoziciju „U mraku“ Ivane Stefanović na stihove Ljubomira Simovića izvešće sopran Katarina Jovanović, a učestvuju gudači „Lola klasik“ sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.