U trendu

Usvojen program Sabora violinista u Pranjanima

PRANJANI – Nema sumnje da će prvi Sabor violinista Srbije, zakazan za 16, 17. i 18. avgust ove godine, biti istorijski i ostati upisan kao osnivački.

Okupljanje gostiju počeće ranije, u četvrtak, kada će se u suvoborskoj varošici podložiti zemljani lonac za Ginisa u kojem će se za saboraše krčkati 560 litara svadbarskog kupusa, u pripremi mrčajevačkih aščija na čelu sa Milunom Tošićem i Ljubišom Spasovićem.

Dizanje saborskih zastava zakazano je u petak, 16. avgusta, u 13 sati, u središtu varošice, gde će na jarbol pored takovske zastave iz Drugog srpskog ustanka, novo znamenje uz zvuke himne „Svilen konac“ podići predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

„Veoma prilježno se spremamo, očekujemo u Pranjanima desetine hiljada gostiju iz cele Srbije, od Subotice do Vranja. Zanimljivo je da su nam su se najavili brojni posetioci i ljubitelji violine iz inostranstva, Beča, Ciriha i Londona, odakle nam dolaze i takmičarska imena koja sigurno publiku neće ostaviti ravnodušnom. Podršku osnivanju Sabora dao je i sam državni vrh na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić“, rekao je Kovačević.

Prvi će nastupiti mladi violinisti, do 15 godina. Oni će se prvog dana boriti za zvanje najboljeg mladog violiniste u Srbiji i nagradu „skuter“.

Glavno takmičenje održaće se u subotu, 17. avgusta, i na saborskoj pozornici predstaviće se 15 violinista mada su prijave i audicije još u toku. Pobednik će pored titule najboljeg će sa pranjanske pozornice poneti i ključeve od nove „škode fabije“.

Takmičari dolaze iz evropskih prestonica, ali i Obrenovca, Valjeva, Mionice, Piromana, Negotina, Aranđelovca, Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Šapca, Subotice…

Svi takmičari sviraju po jednu pesmu i jedno kolo.

Pet najboljih izabraće žiri, koji čine Momčilo Stanojević (predsednik), Perica Vasić, violinista, Mićo Kujundžić, estradni umetnik, i dvoje članova koje imenuje Kulturni centar Gonjeg Milanovca, odnosno organizator.

Potom sledi glasanje – prvih pet glasaće između sebe, za četvoricu i neće moći da zaokruže jedino svoje ime. Dvojica koji dobiju najviše glasova su pobednici, a ko će poneti epitet najboljeg violiniste Srbije ili zlatnu violinu presudiće žiri nakon nadsviravanja od šest minuta.
Prema programu Sabora, publici bi trebalo da se predstave u polučasovnim koncertima najpoznatija imena u ovoj vrsti muzike.

U okviru Sabora održaće se niz pratećih dešavanja. U subotu će biti otvorena izložba poljoprivrednih mašina – najnoviji traktori, kosačice, kultivatori, prikolice, prskalice, balirke…

Na samom otvaranju predsednik opštine Gornji Milanovac najuspešnijim poljoprivrednicima uručiće priznanja, ali i rešenja o subvencijama iz budžeta
opštine.

U Domu kulture biće otvorena izložba i predstavljanje poljoprivrednih proizvoda i turističkih vrednosti Rudničko-takovskog kraja.

Na kraju manifestacije, u nedelju 18. avgusta, u 21.30 koncert će održati Nada Topčagić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.