najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Večeras se završava 9. Kustendorf

0

Dodelom nagrada večeras se završava 9. Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“.

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmiči se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi, srpska kniževnica, filozof i teoretičar medija Divna Vuksanović i filmski producent iz Rima Flaminjo Zadra.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

U programu „Savremene tedencije“ prikazani su filmovi „Priča nad pričama“ Matea Garonea, „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada “Izvestan talenat” u okviru kanskog programa “Izvestan pogled”) i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika “Kustendrofa” 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Odijar, Garone, Porumboju održali su radionice za studente i mlade autore.

Sa studentima su razgovarali i glumica Melani Loran, nakon projekcije filma „Sutra“, kao i producenti Matijas Mosteirin i Nikola Đulijano nakon ostvarenja „Klan“ Pabla Trapera i „Mladost“ Paola Sorentina.

“Retrospektiva velikana” bila je posvećena Odijaru, nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) i češkom režiseru Františeku Vlačilu (1924-1999).

Novi program “Dekolonizovanje filma“, koji je najviše privukao pažnju studenata i mladih autora, predstavio je dokumentarne filmove: “O nasilju” Jorana Huga Olsona, “Kapetan Tomas Sankara” Kristofa Kupelina i “Nemačka mladost” Žana Gabrijela Perioa, kao i igrani film “Planine mogu da odu” Đije Žangkea.

Posetioce festivala u večernjim časovima zabavljali su “Partibrejkers”, “Kolja i Grobovlasnici”, jermenska rege i ska atrakcija “Reincarnation”, moldavski trubač Adam Stinga, a na zatvaranju nastupiće Orkestar Dejana Lazarevića.

(Tanjug)

Pogledajte i...

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.