Boriti se za ljubav?

Nekada ste se jako voleli i bili ste bliski. S vremenom ste se nekako udaljili, nema više te nekadašnje bliskosti. Delite postelju i kuhinjski sto, i to je otprilike sve vaše zajedništvo. Još uvek volite svog partnera ili partnerku i nedostaje vam nekadašnja bliskost, ali ne znate šta tim povodom da uradite. Ne znate ni da li uopšte ima smisla da nešto tu pokušavate – možda bi jednostavno trebalo da odustanete i da se rastanete?

Mi vam, razume se, ne možemo dati odgovor na to pitanje – jedini ispravan odgovor morate pronaći vi sami. Ono što možemo jeste da vam predložimo o čemu da razmislite pre nego što donesete odluku o tome šta dalje i kako.

Dobro bi bilo da razmislite o sebi i o svojim željama. Da li zaista i dalje volite svog partnera ili partnerku? Možda se zapravo bojite da ne ostanete sami. Da li vam je zaista stalo do vašeg partnera (partnerke) – do njihovog osmeha, do toga da se probudite pored njih? Možda vam je zgodno da ima ko da popravi bojler ili kola, da ima ko da vam spremi jelo, opere odeću, pospremi za vama?

Razmislite i o tome kako biste želeli da izgleda vaša veza. „Kao nekad“ je suviše neodređen odgovor; smislite nešto konkretnije, a onda o onome što ste smislili razgovarajte sa partnerom (partnerkom). Izbegavajte prebacivanja krivice. Budite spremni za mogućnost da on (ona) na vašu želju kaže „ne“ – takav odgovor ume žestoko da zaboli, ali čak i tada može biti od pomoći, jer će vam pružiti jasniju sliku stvari. Ukoliko su vas partner ili partnerka svojim ponašanjem povredili, a želite i dalje da ostanete s njima, recite im šta treba da urade kako biste bili u stanju da im oprostite. Bitno je da budete iskreni, inače će se problemi nastaviti.

Može se desiti da nakon svih razmišljanja i razgovora, predloga i pokušaja zaključite da je vezu nemoguće spasti, da će stvari samo postajati sve lošije a veza sve lažnija. Tada treba ostati dosledan (dosledna) sebi – nema nikakvog smisla da se uništite zbog veze koja više ne funkcioniše. Raskid boli i sigurno ćete patiti zbog toga, ali bol prolazi – a onda dođe i rasterećenje i mogućnost da se nastavi sa životom bez tereta loše veze.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike