najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li je to preterivanje?

Nekad se desi da, posmatrajući zaljubljene parove, ili jednostavno parove (nisu valjda zaljubljeni nakon 20 godina braka?!), pomislite da u nečemu preteruju, previše je to. Ili, neko se vama udvara, i smatrate da s ovim ili onim preteruje. Međutim, treba se setiti da je "preterivanje" relativan pojam, i da je ono što je nekom previše drugome prava mera i uživancija, a nekom trećem premalo.
Recimo, svaki put kad on stigne kući (s posla, sa džoginga, s kuglanja s prijateljima, iz nabavke…), njih dvoje se izgrle i izljube kao da se danima nisu videli, a ne kao da je on izašao na pola sata. Ili, odrasli ljudi, možda već i unuke imaju, a drže se za ruke kao neka dečica. Ili, svuda po kući ostavljaju jedno drugom ljubavne poruke. Ili… Mnogo je mogućih primera – a moguće je i da se neko na opisani način ponaša prema vama, a vama je to preterivanje.
Problem, zapravo, postoji samo ako je to jednom od partnera preterivanje (pod pretpostavkom da ne rade ništa što bi ugrozilo nekog sa strane, ili što je kažnjivo po zakonu). To što se neko dvoje ljudi, makar vam jedno od njih ili oboje bili prijatelji, izgrle i izljube i pomaze svaki put kad se vide, njihova je stvar – ako je njima tako lepo, ako oboje u tome uživaju, ko ste vi da se tu mešate i da se nešto bunite? Neki kažu da ne treba takve stvari raditi pred decom, ali ako se radi o držanju za ruke, ljubljenju i grljenju, sve što će deca videti je dvoje ljudi koji se vole i ne stide se da to jedno drugom pokažu – neće videti ništa loše.
Međutim, ako neko s opisanim ili sličnim gestovima preteruje (preteruje po vašem mišljenju), a vi ste sa tom osobom u vezi, to već ume da bude nezgodno. Radi se o načinu na koji ta osoba pokazuje ljubav, ukoliko to samo grubo odbijete, mogla bi da pomisli da grubo odbijate njenu ljubav i da se oseti povređeno zbog toga. Zato bi dobro bilo biti kreativan i zajedno osmisliti načine koji će vam se oboma dopasti (ovo može ukoliko se vas dvoje ne razlikujete drastično po željama i potrebama; ako jedno ne želi nikakav fizički dodir osim tokom seksa, a drugo obožava maženje, tu teško da je moguće naći rešenje kojim će oboje biti zadovoljni) – uz kreativnost i poneki kompromis moguće je od "preteranog" doći do "predivnog".

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike