Jedan minut za veću bliskost

Zbog sumanutog tempa života i toga što su pretrpani obavezama, mnogima je teško da nađu dovoljno vremena za bliskost s voljenom osobom. Kao rešenje često se predlaže da bliskost ubacite u dnevni raspored, da je planirate kao i ostale obaveze, ali to ne funkcioniše za svakog.
Ima onih kojima će takav pristup odgovarati. U planer ubace vreme koje će posvetiti samo voljenoj osobi, bilo da se radi o izlasku ili zajedničkom ušuškavanju na kauču. Međutim, neke ovakav pristup iritira. Kao jedno, nije baš romantičan. A kao drugo, bliskost s voljenom osobom tako može previše da liči na obavezu, a obaveza ionako imaju suviše; ljubav je nešto što bi trebalo da ih relaksira, ne nešto što se radi "pod moranje". Tada bi mogao da pomogne drugačiji pristup.
Kakav? Zaboravite na planiranje bliskosti. Umesto toga, i vi i voljena osoba smislite što je moguće više lepih stvari koje vas zbližavaju i u kojima uživate, a koje se mogu uraditi za jedan minut ili manje. Recimo, strastven poljubac, pričanje vica (zajedničko smejanje zbližava), takve stvari. Ne mora sve da se radi ni licem u lice, možete jedno drugom da šaljete lepe porukice ili mejlom da pošaljete link za neki smešan sajt, za prikaz nekog restorana koji vas je zainteresovao i mislite da bi se dopao i voljenoj osobi…
Jednom kad imate nekakv spisak (koji ne morate da sastavite odjednom, i možete ga dopunjavati onda kad vam još nešto padne na pamet, ili uklanjati neke stavke za koje se ispostavi da baš i nisu bile briljantna ideja), bilo bi dobro inicirati tri takva mala zadovoljstva svakog dana, i da i voljena osoba uradi isto. U praksi onih parova koji su pokušali s ovom metodom uglavnom se pokazalo da im jako lepo ide, osećaju da im se veza učvršćava, da se zbližavaju, i smanjuje se osećaj da nema šanse da nađu vremena jedno za drugo.
Primenjen na malo duže staze (bar nekoliko meseci u kontinuitetu) ovaj metod je pokazao još jednu dobru stranu. Naime, veoma često se na godišnji odmor gleda kao na "slamku spasa" za vezu, na vreme kada ćete konačno moći da se posvetite jedno drugom, i onda očekivanja od tog godišnjeg odmora postanu nerealno visoka. Ovaj metod je snizio ta očekivanja, odmor više nije bio jedino vreme u toku godine kada stvarno možete da se posvetite jedno drugom – jer voljenoj osobi posvećujete nešto vremena, ljubavi i bliskosti svakog dana.
Ako vam se čini da bi ovaj metod mogao da odgovara i vama i voljenoj osobi, probajte!

Jedan komentar

  • Dubravka Malović

    Problem i jeste u toj minuti bliskosti, kad misliš da je ceo svet tvoj i da će sve posle biti lepše i lakše. Ali to je varka, baš taj sumanuti život i borba da se preživi izbriše i taj jedan jedini trenutak bliskosti i nastaje borba da preživiš, da prehraniš dete i sebe, jednostavno, da opstaneš, i od one bliskosti ne ostaje ništa. Žalosno, ali je tako!

Ostavite komentar